Tai valimiskomisjon uurib peaministriks pürgivat opositsioonijuhti

Copy
Tai opositsioonijuht ja suursoosik peaministri kohale Pita Limjaroenrat peab sel 4. juunil tehtud fotol kõnet Bangkok Pride'i külastajatele.
Tai opositsioonijuht ja suursoosik peaministri kohale Pita Limjaroenrat peab sel 4. juunil tehtud fotol kõnet Bangkok Pride'i külastajatele. Foto: Valeria Mongelli / Zuma Press Wire / Scanpix

Tai valimiskomisjon teatas esmaspäeval, et hakkab uurima võimalikku peaministrikandidaati Pita Limjaroenrati, kelle erakond võitis maikuistel valimistel parlamendis enim kohti.

Valimiskomisjoni juht teatas, et komisjon moodustas uurimiskomitee, mis peab tegema selgeks, kas suursoosik Pita kvalifitseerub peaministri kohale kandideerimiseks.

Pita edumeelset opositsiooniparteid Liigume Edasi (MFP) saatis mais peetud valimistel suur edu, kui valijad andsid selge sõnumi, et nad ei taha kuningriiki juhtima armeega seotud erakondi, mis on olnud võimul pea kümme aastat.

Ent sestsaadik on Pita pidanud seisma silmitsi rea väljakutsete ja kaebustega ning nüüd on valimiskomisjon loonud veel ka erikomisjoni.

«Piisavalt on teavet ja tõendeid, et volitada edasist uurimist küsimuses, kas härra Pita kvalifitseerub kandideerima valimistel,» ütles komisjoni esimees Ittiporn Boonpracong AFP-le.

Esialgu ei ole selge, kui kaua juurdlus võib kest, ent süüdimõistmise korral võidakse Pita diskvalifitseerida ja teda ootab ees kuni kümme aastat trellide taga.

Juurdlus on seotud Pita aktsiaportfellis olnud ja nüüdseks tegevuse lõpetanud meediaettevõtte aktsiatega, mis Tai valimisseaduse kohaselt ei ole lubatud.

Pita sõnul päris ta ITV telejaama aktsiad oma isalt ning kanal pole saateid edastanud 2007. aastast alates.

Tänaseks 42-aastane Pita eitab vääriti käitumist ning partei sõnul ei ole nad mures esile kerkinud väidete pärast.

MFP eelkäijat, erakonda Tulevikku Edasi tabas samuti meediafirma aktsiate reegel 2019. aastal, mil kohus diskvalifitseeris partei miljardärist liidri Thanathorn Juangroongruangkiti kui parlamendiliikme.

MFP on aga võtnud endale eesmärgiks muuta Tai karme seadusi, mis puudutavad kuningas Maha Vajiralongkorni solvamist ning see on ehmatanud ära rojalistlik-militaristliku konservatiivse eliidi.

Pita on soostunud moodustama kaheksast parteist koosneva laiapõhjalise valitsuskoalitsiooni, mil on parlamendi alamkojas suur enamus mandaatidest.

Ent peaministri ametikoha tagamiseks tuleb Pital koguda parlamendi mõlema koja toetus. Keerukaks teeb ülesande see, et senati 250-liikmelise koosseisu valis viimane sõjaväeline hunta.

Rida senaatoreid on juba öelnud, et ei kavatse tema kui peaministri poolt hääletada, ehkki Pita ja tema erakond ütlevad, et ei muretse toetuse saamise pärast.

Valimiskomisjonil on aega 13. juulini valimistulemuste kinnitamiseks, seejärel koguneb parlament uue peaministri ametisse hääletamiseks tõenäoliselt augusti alguses.

Õhus on kartus, et kui Pital takistatakse peaministriks saamast, olgu siis senati vastuseisu, kohtuotsuse või mõne administratiivse määruse abil, siis võib see paisata kuningriigi sügavasse kriisi ning see võib tuua tänavatele arvukalt meeleavaldajaid.

Koalitsioon andis teada ka ambitsioonikast plaanist kirjutada ümber põhiseadus, mille koostas 2017. aastal Prayuti hunta, aga samuti lõpetada kohustuslik ajateenistus ning lubada kuningriigis samasooliste abielu.

Võimalik tulevane valitsus on hoiatanud ka, et asub lõhkuma monopole, mis nii mõneski majandussektoris valitsevad, näiteks õlle- ja muu alkoholi tootmises.

Samas pole võimuliit veel välja öelnud oma seisukohta kuninga solvamise seaduse ehk lèse-majesté reformimiseks, ehkki tegu oli olulise kampaanialubadusega MFP valimisplatvormis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles