Trump ei tunnistanud end Miami kohtus süüdi

Copy
USA ekspresdient Donald Trump 13. juunil.
USA ekspresdient Donald Trump 13. juunil. Foto: Jim Rassol/AP/Scanpix

USA ekspresident Donald Trump ei tunnistanud end teisipäeval Miami kohtus süüdi kümnete riigisaladusi sisaldavate dokumentide hoidmise korra tahtlikus rikkumises ja skeemitamises nende tagastamise vältimiseks.

«Me kindlasti ei tunnista end süüdi,» ütles Trumpi advokaat Todd Blanche.

Trumpile esitati reedel 37 süüdistust nn Mar-a-Lago saladokumentide kohtuasjas, mille kohaselt hoidis ta pärast riigipea ametist ning Valgest Majast lahkumist ebaseaduslikult enda valduses paiguti ülisalajasi dokumente riigi tuuma- ja relvastusprogrammide ning kaitseplaanide kohta.

USA ekspresident Donald Trump saabus teisipäeval Miami kohtusse, et vastata süüdistustele, kas ta valetas ja plaanis hoida enda valduses kümneid riigisaladusi sisaldavaid dokumente, mis ta 2021. aastal ametist lahkudes oma Florida rannaäärsesse häärberisse viis.

Justiitsministeerium märkis, et kui Trump lahkus Valgest Majast 2021. aasta jaanuaris, võttis ta endaga kaasa muu hulgas ka ülisalajasi dokumente kaitseministeeriumist ehk Pentagonist, Luure Keskagentuurist (CIA), riiklikust julgeolekuagentuurist (NSA) ja teistest luureasutustest.

Trump hoidis neid turvameetmeid rakendamata oma Florida osariigis asuvas Mar-a-Lago residentsis ja klubis, kuhu sattus erinevate ürituste raames sageli kümneid tuhandeid inimesi, selgub Florida föderaalkohtusse antud süüdistustest.

Vähemalt kahel juhul näitas Trump oma golfiklubis New Jersey osariigis Bedminsteris saladokumente USA sõjaväeoperatsioonidest ja tegutsemisplaanidest inimestele, kel puudus vastav juurdepääsuluba riigisaladusele.

Trumpi kaasavõetud dokumentides leidus teavet, mis puudutas nii USA kui võõrriikide kaitse- ja relvastuse võimeid, Ühendriikide tuumaprogramme, nii USA kui liitlasriikide võimalikke haavatavusi sõjalise rünnaku puhul, aga ka plaane võimalikuks kättemaksuks, mida kasutada vastusena võimaliku võõrriigi rünnaku puhul, selgub süüdistustest.

Trumpile esitati süüdistused 37 punktis, muuhulgas riikliku kaitseteabe tahtlikus säilitamises, vandenõus kohtupidamise tõkestamiseks, dokumentide korruptiivses varjamises ja ka valeütluste andmises.

Justiitsministeeriumi eriprokurör Jack Smithi esitatud süüdistustest igaüks võib tuua endaga kaasa kuni 20 aasta pikkuse vanglakaristuse.

Trumpi abile Walt Nautale esitati süüdistused kuues punktis eksriigipea aitamises dokumente peita.

Ekspresidendi ja tema toetaja

Ekspresidendi ja tema toetajate sõnul on tegemist poliitiliselt motiveeritud katsega tõkestada Trumpi tee tagasi Valgesse Majja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles