ÜRO aatomienergiaagentuuri juht külastab Zaporižžja tuumajaama

Copy
Ukraina Zaporižžja tuumajaam.
Ukraina Zaporižžja tuumajaam. Foto: Vene eriolukordade ministeerium / Handout / EPA / Scanpix

ÜRO Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) juht Rafael Grossi külastab täna Ukraina Zaporižžja tuumaelektrijaama, et isiklikult hinnata Kahhovka tammi purunemise mõju Euroopa suurimale tuumajaamale.

«Ma lähen nüüd,» ütles Grossi ajakirjanikele eile pärast kohtumist Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõiga Kiievis.

«Ma tahan anda oma hinnangu. Ma tahan minna sinna, arutada juhtkonnaga, milliseid meetmeid nad võtavad, ja koostada siis, nagu ma olen öelnud, konkreetsema hinnangu selle kohta, milline on oht.»

Grossi ütles ajakirjanikele, et ta plaanib külastada Venemaad «lähematel päevadel või nädalatel».

IAEA on hoiatanud, et Kahhovka tammi purunemine muudab niigi keerulise tuumaohutuse olukorra Zaporižžja tuumajaamas veelgi keerulisemaks.

«See on samm vales suunas, veel üks samm nõrgendamaks turvavõrgustikku, mis on igas tuumaelektrijaamas,» ütles Grossi Kiievis.

Ukraina aatomienergiaagentuur Enerhoatom lülitas Kahhovka tammi purunemisest põhjustatud üleujutuste tõttu ettevaatusabinõuna välja Zaporižžja tuumaelektrijaama viimase tööle jäänud reaktori.

Vene vägede kontrolli all oleva tuumajaama kuuest reaktorist viis olid juba varem nn külma väljalülitatuse seisundis, mis tähendab, et kõik kontrollvardad on sisestatud reaktori südamikku peatamaks tuumalõhustumisreaktsioon ning soojuse ja rõhu teke.

Enerhoatom teatas reede õhtul avalduses, et Dnipro jõele rajatud Kahhovka hüdroelektrijaama tammi purunemisest Zaporižžja tuumajaamale otsest ohtu ei ole, kuid selle tõttu on langenud järsult selle jahutusseadmetes kasutatava vee tase.

Viimane reaktor lülitati välja neljapäeval, ütles Enerhoatom ja lisas, et otsust mõjutasid ka mürsurünnakud elektrijaama lähedal, mis kahjustasid seda Ukraina energiasüsteemiga ühendavaid õhukaableid.

Kui kõigi reaktorite töö on peatunud, hakkavad temperatuur ja rõhk järk-järgult langema ning väheneb radioaktiivse kütuse jahutamiseks vajaliku vee hulk.

Zaporižžja tuumajaamas töötavad endiselt Enerhoatomi töötajad, ehkki jaam ise on venelaste kontrolli all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles