USA sai takistamatu kasutusõiguse Paapua Uus-Guinea sõjaväebaasides

Copy
USA välisminister Antony Blinken ja Paapua Uus-Guinea kaitseminister Win Bakri Daki (paremal) suruvad kätt pärast olulise julgeolekuleppe allkirjastamist. Nende selja taga seisab peaminister James Marape. Foto on tehtud 22. mail pealinnas Port Moresbys, kus leidis aset India ja Vaikse ookeani saarte koostöö alane foorum.
USA välisminister Antony Blinken ja Paapua Uus-Guinea kaitseminister Win Bakri Daki (paremal) suruvad kätt pärast olulise julgeolekuleppe allkirjastamist. Nende selja taga seisab peaminister James Marape. Foto on tehtud 22. mail pealinnas Port Moresbys, kus leidis aset India ja Vaikse ookeani saarte koostöö alane foorum. Foto: ADEK BERRY / AFP / SCANPIX

USA sõjaväel on õigus arendada välja ja kasutada takistamatult sõjaväebaase Paapua Uus-Guineas, selgub märgilisest julgeolekuleppest, mis on osa Washingtoni jõupingutustest astuda vastu Hiina mõjuvõimu kasvule Vaikse ookeani piirkonnas.

Leppe täismahus tekst avaldati Paapua Uus-Guinea parlamendis kolmapäeva õhtul ning see tehti kättesaadavaks ka uudisteagentuurile AFP. Mais sõlmitud leppe üksikasju on hoitud seni kiivalt vaka all.

Uue leppe kohaselt on USA-l võimalik paigutada oma sõjaväelasi ja laevu kuude olulisemasse sadamasse ja lennujaama, sealhulgas Lombrumi mereväebaasi Manuse saarel ja pealinnas Port Moresbys asuvatesse baasidesse.

Washingtonile antakse takistamatu ligipääs baasidele varustuse ja tehnika kohaleveoks ning samuti on ameeriklastel mõnes baasis teatud maa-alade eksklusiivne kasutusõigus, kus saab teha nii arendus- kui ehitustöid.

Lepe avab Washingtonile ukse uue sõjaväelise jalajälje tegemiseks Vaikse ookeani lääneosas. Tegu on olulise verstapostiga, kuna hetkel pingestuvad USA ja Hiina vahelised suhted üha.

Juurdepääsu Lombrumile võidakse kasutada USA sõjaväebaasi tugevdamiseks Guamis, millest võib konflikti korral Taiwani pärast saada strateegiliselt oluline punkt.

Peaministril James Marapel on tulnud kaitsta lepet terava kriitika ja protestide vastu. Osa tema vastaseid on tõstatanud küsimuse, kas mitte Paapua Uus-Guinea ei ole leppe sõlmimisega minetanud oma suveräänsust.

«Oleme lasknud oma sõjaväel mureneda viimase 48 aasta jooksul,» ütles Marape kolmapäeva õhtul parlamendile. «Suveräänsuse määrab ära teie sõjaväe jõulisus ja tugevus.»

Maavarade poolest rikas ja maailma olulisemate laevandusteede lähistel paiknev Paapua Uus-Guinea leiab end viimasel ajal üha kesksemas positsioonis Washingtoni ja Pekingi vahelises diplomaatilises köieveos.

Ekspeaminister Peter O'Neill ütles seevastu, et lepe maalib Paapua Uus-Guinea seljale sihtmärgi kujutise.

«Ameerika teeb seda enda riiklike huvide kaitsest lähtuvalt, me kõik mõistame geopoliitika toimimist meie regioonis,» ütles ta.

USA president Joe Biden pidi külastama Paapua Uus-Guinead mais, ent tema ajaloolise visiidi nurjas eelarvega seotud kriis kongressis.

Washington püüab sarnaselt Pekingile pakkuda Vaikse ookeani riikidele erinevaid diplomaatilisi ja rahalisi hüvitisi vastutasuks strateegilise toe eest.

Hiina firmad on paljudes Vaikse ookeani riikides sõlminud lepinguid sealsete kaevanduste ja sadamate peale, mullu sõlmiti salajas hoitud vastuoluline julgeolekulepe Saalomoni Saartega, mis lubab Pekingil oma sõjaväelased riiki paigutada.

Ühendriigid kardavad, et Hiina sõjaline kohalolu Vaiksel ookeanil võib pisendada nende Guami baasi strateegilist tähtsust ning seeläbi muuta Taiwani kaitsmise märksa keerulisemaks sellisel juhul, kui Mandri-Hiina peaks otsustama tungida sisse autonoomsesse saareriiki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles