Soomes lepiti kokku valitsuse moodustamises

Copy
Soome konservatiivide liider Petteri Orpo.
Soome konservatiivide liider Petteri Orpo. Foto: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva / Scanpix

Soome konservatiivide liider Petteri Orpo teatas neljapäeval, et neljaparteiline koalitsioon leppis pärast aprillivalimistele järgnenud enam kui kaks kuud kestnud läbirääkimisi kokku valitsuse moodustamises.

«Olen uhke hea programmi ja läbirääkimiste tulemuse üle. Kõik küsimused on lahendatud,» ütles Orpo Helsingis koos kolme ülejäänud parteijuhiga ajakirjanikele.

Orpo sõnul on uues valitsuses umbes sama palju ministreid kui eelmises.

Põlissoomlaste esimees Riikka Purra lisas, et ministriportfellid lepiti läbirääkimiste lauas kokku viimase asjana.

«No tuli see sealt lõpuks. Oleme siin läbirääkimisi pidanud umbes 40 päeva,» märkis Orpo neljapäeva hilisõhtul korraldatud pressikonverentsil.

Orpo sõnul on kavas valitsusprogramm avalikustada reede pärastlõunal toimuval pressikonverentsil.

Valitsusprogrammi saab tervikuna avaldada alles mõni aeg pärast lahenduste loomist, kuna selle tõlkimine rootsi ja inglise keelde ning tekstide korrektuur võtab aega.

Valitsuse moodustaja ehk konservatiivse Koonderakonna esimees Orpo ütles juba mai alguses, et osalevatel parteidel Koonderakonnal, Põlissoomlastel, kristlikel demokraatidel ja Rootsi Rahvaparteil on olukorrast piisavalt sarnane arusaam.

Erakonnad on pühendunud muu hulgas riigi rahanduse ulatuslikule korrigeerimisele, mis tähendab ka tõsiste kärbete üle otsustamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles