ÜRO nõuab Egeuse põgeniketragöödia uurimist

Copy
Vahemerelt püütud migrandid Lõuna-Itaalias Lampedusa saarel asuvas ebaseaduslike sisserändajate vastuvõtmise keskuses. Itaalia Punase Risti hallatav keskus mahutab kuni 650 inimest.
Vahemerelt püütud migrandid Lõuna-Itaalias Lampedusa saarel asuvas ebaseaduslike sisserändajate vastuvõtmise keskuses. Itaalia Punase Risti hallatav keskus mahutab kuni 650 inimest. Foto: Vincenzo Livieri / EPA / Scanpix

ÜRO nõudis reedel Egeuse merel Kreeka ranniku lähedal kolmapäeval aset leidnud laevahuku põhjalikku uurimist, sest õnnetuses kaotas elu vähemalt 75 migranti.

Pardani migrante täis kalalaev läks põhja Peloponnesose lähedal. Elusana toodi merest välja 104 inimest.

Kuna aga laevas viibinud inimeste arvu ei teata, on ÜRO sõnul tunnistajate ütluste põhjal võimalik oletada, et neid oli 400 kuni 750 inimest.

ÜRO põgenike- ja migratsiooniamet nõuavad ühisavalduses kiiret ja otsustavat tegutsemist, et hoida ära uued surmad merel pärast Vahemere tragöödiat, mis on viimaste aastate rängim.

Ametid rõhutavad, et riigid on kohustatud tulema kokku ja leidma ühiselt lahendus ohtlikele lünkadele Vahemere pääste- ja otsinguoperatsioonides.

Tõsiselt taunitakse katseid kriminaliseerida neid, kes sellistes olukordades appi lähevad.

ÜRO inimõigusbüroo pressiesindaja Jeremy Laurence ütles Genfis ajakirjanikele, et vaja on uurida inimkaubitsejaid ja tagada nende kohtu ette toomine.

Rahvusvahelise Migratsiooniorganisatsiooni kriisiosakonna juhataja Federico Soda sõnul näitab juhtunu, et lähenemine Vahemere ületamisele peab muutuma.

«See on aasta-aastalt maailma kõige ohtlikum rändetee, kus suremus on suurim,» rõhutas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles