Pentagoni paberite lekitaja suri 92 aasta vanuses

Copy
Pentagoni paberite lekitaja Daniel Ellsberg 2015. aastal.
Pentagoni paberite lekitaja Daniel Ellsberg 2015. aastal. Foto: JONATHAN ERNST/Reuters/Scanpix

Vietnami sõja kohta käivaid «Pentagoni pabereid» lekitanud vihjeandja Daniel Ellsberg suri reede 92 aasta vanuses, teatas tema perekond.

«Tema surma põhjustas kõhunäärmevähk, mis diagnoositi 17. veebruaril. Ta ei tundnud valu ning teda ümbritses armastav perekond,» ütlesid abikaasa ja lapsed sel puhul tehtud avalduses.

Ellsbergi perekond ütles, et ta oli «rõõmus, et sai loobuda soolavabast dieedist, mida ta arsti nõudel oli viis aastat järginud».

«Kuum šokolaad, sarvesaiad, kook, mooniseemnetega bagelid ja soolalõhe pakkusid talle viimastel kuudel lisarõõmu,» kirjutasid nad. «Ta nautis ka oma lemmikfilmide, sealhulgas korduvat oma kõigi aegade lemmiku «Butch Cassidy ja Sundance Kid» vaatamist.»

Ellsberg oli endine kõrge sõjaväeanalüütik ja tuumasõjaplaneerija, kellest sai 1971. aastal maailmakuulus vilepuhuja, lekitades tuhandeid dokumente, mis paljastasid, et USA administratsioonid olid valetanud avalikkusele Vietnami sõja kohta.

7000 salastatud leheküljelt selgus, et vastupidiselt USA valitsusametnike avalikele väidetele oli konfliktis võit võimatu.

Leke muutis avalikkuse arusaama konfliktist ja seda kirjeldati Steven Spielbergi lavastatud 2017. aasta Hollywoodi põnevikus «The Post» («Salajased paberid»), mis kirjeldas üksikasjalikult paberite avaldamise telgitaguseid.

New York Times avaldas väljavõtteid paberitest seni, kuni president Richard Nixoni administratsioonil õnnestus saada kohtult ettekirjutus, mis keelas lehel riikliku julgeoleku kaalutlustel seda jätkata. Avaldamise võttis seejärel üle Washington Post.

Ellsbergile esitati süüdistus USA luureseaduse alusel, kuid juhtum kuulutati lõppenuks 1973. aastal, kui tuli ilmsiks valitsuse ebaseaduslik tõendite kogumine.

«Daniel oli tõeotsija ja patriootlik tõerääkija, sõjavastane aktivist, armastav abikaasa, isa, vanaisa ja vanavanaisa, paljudele kallis sõber ja inspiratsioon paljudele teistele. Me kõik jääme teda väga igatsema,» lisas tema perekond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles