Jaapani keiser saabus oma esimesele riigivisiidile Indoneesiasse

Copy
Jaapani keiser Naruhito ja keisrinna Masako Indoneesias.
Jaapani keiser Naruhito ja keisrinna Masako Indoneesias. Foto: Ajeng Dinar Ulfiana/EPA/Scanpix

Jaapani keiser Naruhito ja keisrinna Masako saabusid täna Indoneesia pealinna Jakartasse oma esimesele riigivisiidile alates krüsanteemitroonile tõusmisest 2019. aastal.

17.-23. juunini toimuv reis Kagu-Aasia suurriiki hõlmab kohtumist president Joko Widodoga, mis toimub Jakartast lõunas asuvas palees, aga ka Indoneesia ja Jaapani sõduritele pühendatud sõjaväekalmistu külastust.

Jaapan valitses Indoneesiat Teise maailmasõja ajal ja pärast seda enam kui kolm aastat, vallutades selle võitluseta Hollandi Ida-Indialt, murdes sellega kuvandi Hollandi koloniaalvõimu üleolekust.

Jaapani alistumine sõja lõpus sillutas aga teed Indoneesia iseseisvumisele 1945. aastal, hoolimata Hollandi katsetest oma endine koloonia tagasi saada.

«Jaapan on pärast sõda teinud kõvasti tööd, et aidata kaasa rahvusvahelisele rahule ja heaolule Aasia riikides, sealhulgas Indoneesias,» rääkis Naruhito üleeile enne reisi ajakirjanikele.

«Tuginedes riikide diplomaatia ajaloole, loodan, et see visiit aitab süvendada meie rahvaste sõprussuhteid.»

Keisripaar külastab Jakarta lõunaosas asuvat sõjaväekalmistut, kuhu on maetud 28 Jaapani sõdurit, kes võitlesid aastatel 1945–1949 koos indoneeslastega Indoneesia iseseisvussõjas.

Samuti külastavad nad Jaapani abiga pealinna ehitatud kiirrongisüsteemi MRT depood ning Tokyo rahastatud pumbajaama, mis aitab tõrjuda üleujutusi.

Jaava saare keskosas külastab keisripaar Yogyakarta linna, mis on jaava kultuuri keskus, ning maailma suurimat budistlikku templit Borobuduri.

Jaapani keisripaar on pärast koroonapiiranguid asunud taas reisima, eelmisel aastal tegid nad piiranguaja järel esimese reisi, kui käisid Londonis Briti kuninganna Elizabeth II matustel.

Indoneesiat on Jaapani keisrid külastanud varem 1962. ja 1991. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles