Lõuna-Aafrika Vabariigi president Ramaphosa Putinile: sõda Ukrainas peab lõppema (2)

Copy
Lõuna-Aafrika Vabariigi president Cyril Ramaphosa kuulamas Venemaa president Vladimir Putinit kohtumisel Aafrika liidrite delegatsiooniga Venemaal.
Lõuna-Aafrika Vabariigi president Cyril Ramaphosa kuulamas Venemaa president Vladimir Putinit kohtumisel Aafrika liidrite delegatsiooniga Venemaal. Foto: Pavel Bednyakov / RIA Novosti / AP / Scanpix

Lõuna-Aafrika Vabariigi president Cyril Ramaphosa, kes juhib Aafrika riigipeade rahumissiooni Ukrainasse ja Venemaale, ütles laupäeval Vene diktaatorile Vladimir Putinile, et sõda Ukrainas peab lõppema.

«Sellel sõjal peab olema lõpp… See tuleb lahendada läbirääkimiste ja diplomaatia teel,» ütles Ramaphosa ja lisas, et sõjal on «negatiivne mõju Aafrika mandrile ja paljudele teistele riikidele üle maailma».

Putin omakorda kiitis Aafrika riikide «tasakaalukat lähenemist» Ukraina konfliktile.

«Me tervitame oma Aafrika sõprade tasakaalukat lähenemist Ukraina kriisile,» ütles Putin ja lisas: «Oleme avatud konstruktiivsele dialoogile kõigiga, kes tahavad rahu, mis tugineb õigluse ja osapoolte legitiimsetest huvidest lugupidamise põhimõtetel.»

Ramaphosa juhitud rahumissioon loodab teha kuuldavaks Aafrika hääle, sest see manner on saanud enim kannatada teravilja hinnatõusu ja üldisema Ukraina sõja mõju tõttu maailmakaubandusele.

Delegatsioonis on neli riigipead: Ramaphosa, Senegali president Macky Sall, Sambia riigipea Hakainde Hichilema ja Aafrika Liidu eesistuja Komooride president Azali Assoumani.

Rahumissioonil samuti osalema pidanud Uganda, Egiptuse ja Kongo Vabariigi president loobusid viimasel hetkel ja saatsid oma esindajad.

Päev varem väisas rahumissioon Kiievit, kus Ramaphosa kutsus osapooli pingeid leevendama ja püüdma jõuda rahuni läbirääkimiste teel.

Zelenskõi lükkas igasugused läbirääkimised Moskvaga tagasi, öeldes, et on Aafrika liidritele selgitanud, et «mis tahes kõneluste lubamine Venemaaga praegu, kui okupant on meie maal, tähendab sõja külmutamist, valu ja kannatuste külmutamist».

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles