Sudaani sõdivad kindralid leppisid kokku uues vaherahus

Copy
Sudaani armee kindral Abdel Fattah al-Burhan oma sõdurite keskel.
Sudaani armee kindral Abdel Fattah al-Burhan oma sõdurite keskel. Foto: Sudaani relvajõud / Reuters / Scanpix

Sudaani sõdivad kindralid leppisid kokku uues 72-tunnises relvarahus alates pühapäevast, teatasid USA ja Saudi Araabia vahendajad pärast lahingute intensiivistumist, surmavaid õhulööke Hartumis ja haavatute massilist lahkumist Darfurist üle piiri Tšaadi.

Pealinnas Hartumis hukkus laupäeval õhurünnakutes 17 tsiviilisikut, sealhulgas viis last, teatas kodanikuühendus, samal ajal kui Tšaadi meedikud teatasid sadadest Darfurist saabunud haavatutest.

Kaks kuud väldanud sõja jooksul on kokku lepitud ja rikutud mitut vaherahu, sealhulgas pärast seda, kui USA kehtestas mõlema kindrali suhtes sanktsioonid.

10. juunist kuni 11. juunini kestnud 24-tunnine relvarahu andis Hartumi elanikele põgusa hingetõmbepausi õhulöökidest ja suurtükitulest, mis on laastanud terveid linnaosi, kuid lahingud jätkusid 10 minutit pärast relvarahu lõppemist.

«Saudi Araabia Kuningriik ja Ameerika Ühendriigid teatavad Sudaani relvajõudude (SAF) ja kiirtoetusjõudude (RSF) esindajate kokkuleppest 72-tunnise relvarahu kohta kogu Sudaanis,» teatas Saudi Araabia välisministeerium laupäeva hilisõhtul.

Vahendajad ütlesid, et relvarahu peaks jõustuma kell 6 hommikul.

«Kaks poolt leppisid kokku, et hoiduvad relvarahu ajal liikumisest ja rünnakutest, sõjalennukite või droonide kasutamisest, suurtükitulest, positsioonide tugevdamisest, vägede varustamisest või sõjalise eelise saavutamise katsetest,» ütlesid vahendajad.

«Nad leppisid kokku ka liikumisvabaduse ja humanitaarabi kohaletoimetamise lubamises kogu Sudaanis.»

Abdel Fattah al-Burhani juhitavad relvajõud on alates 15. aprillist võidelnud poolsõjaväelise RSF-iga, mida juhib tema endine asetäitja Mohamed Hamdan Daglo, pärast seda, kui need kaks võimuvõitluses tülli pöörasid.

ÜRO teatel vajab abi rekordiline hulk ehk 25 miljonit inimest – üle poole Sudaani elanikkonnast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles