Iisraelis jätkuvad protestid kohtureformi vastu

Copy
Laupäeva, 17. juuni õhtul võtsid tuhanded loosungite ja lippudega meeleavaldajad Tel Avivis osa protestist Iisraeli parempoolse valitsuse vastuolulise kohtureformi vastu.
Laupäeva, 17. juuni õhtul võtsid tuhanded loosungite ja lippudega meeleavaldajad Tel Avivis osa protestist Iisraeli parempoolse valitsuse vastuolulise kohtureformi vastu. Foto: JACK GUEZ / AFP / Scanpix

Iisraellased protestisid Tel Avivis ja teistes linnades 24. nädalat järjest valitsuse kohtureformi kava vastu, kui mõni päeva varem olid opositsioonijuhid loobunud läbirääkimistest vastuolulise reformi üle.

Peaminister Benjamin Netanyahu parempoolsete valitsuse ettepanekud kärbiksid ülemkohtu pädevust ja annaksid poliitikutele suuremad volitused kohtunike valikul.

Oponendid peavad neid samme ohuks Iisraeli demokraatiale ning USA president Joe Biden on üks paljudest Iisraeli liitlastest, kes on muret väljendanud.

Märtsis teatas Netanyahu «pausist» ning see võimaldas president Isaac Herzogil lahkheli tekitavate reformide üle kõnelusi korraldada.

Kolmapäeval aga peatasid opositsioonijuhid Yair Lapid ja Benny Gantz oma osaluse kõnelustel pärast seda, kui parlament ei suutnud valida koalitsiooni liiget kohtunike valimise komisjoni.

Reformi peamine vedur justiitsminister Yariv Levin ütles reedel, et on «rohkem kui kunagi varem otsustanud jätkata ja teha kõik, et läbi viia reform, mis on vajalik õigussüsteemi parandamiseks».

Netanyahu koalitsioonivalitsus, kuhu kuuluvad tema partei Likud ning paremäärmuslikud ja ultraortodokssed jõud, väidab, et muudatused on vajalikud seadusandjate ja kohtunike volituste tasakaalustamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles