Mali hunta viib läbi põhiseadusreferendumi

Copy
Mali sõjaväelise hunta juht kolonel Assimi Goïta saabub sel 16. juunil tehtud fotol viimasele kampaaniaüritusele, mille eesmärk on veenda valijaid toetama riigi naasmist põhiseadusliku valitsemise juurde.
Mali sõjaväelise hunta juht kolonel Assimi Goïta saabub sel 16. juunil tehtud fotol viimasele kampaaniaüritusele, mille eesmärk on veenda valijaid toetama riigi naasmist põhiseadusliku valitsemise juurde. Foto: Fatoma Coulibaly / Stringer / Reuters / Scanpix

Malis on pühapäeval avatud valimisjaoskonnad, langetamaks otsust valitseva hunta põhiseaduse üle, mis on õhutanud spekulatsioone, et riigis võimu haaranud juht tahab minna valimistele.

Lääne-Aafrika riik on olnud sõjaväevõimu all alates 2020. aasta augustiputšist, mis toimus pärast 10 aastat kestnud ebastabiilsust, mida saatsid džihadistide mässud ning poliitiline ja majanduskriis.

Kolonel Assimi Goïta on lubanud naasta tsiviilvalitsuse juurde 2024 ehk aasta pärast valimisi, mis peetakse oktoobri lõpus.

Hääletus uue põhiseaduse üle on 40-aastase huntajuhi jaoks proovikivi, mille puhul saavad 8,4 miljonit valimisõiguslikku kodanikku öelda põhiseadusprojektile kas «ei» või «jah».

Tulemusi oodatakse 72 tunni jooksul.

Valimisaktiivsus on 21 miljoni elanikuga riigis tavaliselt madal, sest paljud on kroonilisest ebastabiilsusest väsinud, aga riigi kesk- ja põhjapiirkondades ähvardavad inimesi džihadistide rünnakud.

Sõjaväehunta suutlikkust taastada stabiilsus hinnatakse aga suurel määral just valimisaktiivsuse järgi, samuti näitab hääletus, milline on inimeste entusiasm hunta tegevuskava osas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles