Iraak näitas Itaalialt tagasi saadud iidset kivitahvlit

Copy
Iraagi kultuuriminister Ahmed Fakak al-Badrani esitleb 2800-aastast kivitahvlit, mille tema riik sai tagasi Itaalialt.
Iraagi kultuuriminister Ahmed Fakak al-Badrani esitleb 2800-aastast kivitahvlit, mille tema riik sai tagasi Itaalialt. Foto: MURTAJA LATEEF / AFP / SCANPIX

Sõjast räsitud Iraak, mis püüab enda territooriumilt välja viidud antiikesemeid tagasi saada, tõi pühapäeval avalikkuse ette Itaalia tagastatud 2800 aastat vana kivitahvli.

Tahvel, mille tekst on kirjutatud Babüloonia kiilkirjas kannab Assüüria kuninga Salmanassar III pitserit. Salmanassar III valitses Nimrodi piirkonda tänapäevase Põhja-Iraagi aladel ajavahemikus 858 kuni 823 e.Kr.

Itaalia võimud andsid tahvli läinud nädalal üle Iraagi presidendile Abdul Latif Rashidile, kui ta külastas Bolognat.

«Sooviksin tänada Itaalia ametnikke nende jõupingutuste ja koostöö eest selle eseme tagasi toomise juures,» ütles Rashid pühapäeval pealinnas Bagdadis peetud tseremoonial, kus artefakt anti üle riiklikule muuseumile.

Kivitahvli Itaaliasse sattumise asjaolud on aga ebaselged. Sinna jõudis see millalgi 1980-ndatel aastatel, kus selle konfiskeeris politsei, ütles Bagdadi antiigi ja pärandi nõukogu direktor Laith Majid Hussein.

Iraagi kultuuriminister Ahmed Fakak al-Badrani ütles, et tahvli avastamise asjaoludki on ebaselged.

«Võib-olla leiti see arheoloogilistel kaevamistel või Mosuli tammi ehituse käigus,» ütles ta viitega Iraagi suurimale tammile, mis rajati 1980-ndatel aastatel.

Minister tõi eraldi esile artefakti tähtsuse, kuna selle kiilkirjas kirjutatud tekst on täielik.

Kaasaegse Iraagi maa-ala on Sumeri, Akadi, Babüloonia ja Assüüria tsivilisatsioonide häll ning neile võlgneb inimkond kirjutamise ja maailma esimesed suurlinnad.

Iraagist on antiikesemeid salaja välja viidud juba aastakümnete eest, ent see suurenes tunduvalt pärast Ühendriikide juhitud liitlasvägede sissetungi 2003. aastal.

Maikuus teatas New Yorgi prokurör Alvin Bragg, et Iraagile anti tagasi kaks iidset skulptuuri: paekivist Mesopotaamia elevant ja Uruki linnast pärit alabastrist Sumeri härg.

Lahesõja ajal varastatud kujud smugeldati 1990-ndate aastate lõpus New Yorki, selgub prokuröri büroo avaldusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles