Soome uue valitsuse koosseis on paika loksumas

Postimees
Copy
Kristlike Demokraatide juht Sari Essayah, Põlissoomlaste juht Riikka Purra, Koonderakonna juht ja uus peaminister Petteri Orpo ja Rootsi rahvapartei juht Anna-Maja Henriksson
Kristlike Demokraatide juht Sari Essayah, Põlissoomlaste juht Riikka Purra, Koonderakonna juht ja uus peaminister Petteri Orpo ja Rootsi rahvapartei juht Anna-Maja Henriksson Foto: KIMMO PENTTINEN

Soome uued võimuerakonnad Koonderakond, Põlissoomlased, Kristlikud Demokraadid ja Rootsi Rahvapartei panid seitsmenädalase koalitsioonikõneluste lõpuks kokku ministriportfellide jaotuse.

Uue peaministri, Koonderakonna esimehe Petteri Orpo juhitavas valitsuses sai Koonderakond kaheksa, Põlissoomlased seitse, Rootsi Rahvapartei 2,5 ning Kristlikud Demokraadid 1,5 kohta. Neljaliikmelise võimuliidu kahe väiksema partneri vahel läheb spordi- ja noorteministri portfell kahe aasta pärast ümber jagamisele.

Koonderakonnast tulevad lisaks peaministrile ka uus välisminister (Elina Valtonen), kaitseminister (Antti Häkkänen), regionaalminister (Anna-Kaisa Ikonen), sotsiaalkaitseminister (Sanni-Grahn Laasonen). Tööministri portfelli jagavad kahe aasta kaupa Arto Satonen ja Matias Marttinen, kultuuri- ja teadusministri portfelli jagavad Sari Multala ja Mari-Leena Talvitie. Kliima- ja keskkonnaministriks saab Kai Mykkänen.

Põlissoomlaste juht Riikka Puura saab uueks rahandusministriks. Erakonnal on veel väliskaubandusministri (Ville Tavio), sotsiaalkaitse ja terviseministri (Kaisa Juuso), majandusministri (esimesed kaks aastat Vilhelm Junnila, seejärel Sakari Puisto), justiitsministri (Leena Meri), siseministri (Mari Rantanen) ning transpordi- ja kommunikatsiooniministri (Lulu Ranne) portfellid.

Põllumajandus- ja metsandusministri portfelli täidab Kristlike Demokraatide juht Sari Essayah. Ainsana ei ole ministrikandidaate veel avaldanud Rootsi Rahvapartei, kelle kanda jäävad haridusministri ning Euroopa küsimuste ministri portfellid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles