Põhja-Korea lubas IAEA vaatlejad riiki

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Satelliidipilt Põhja-Korea Yongbyoni tummakompleksist
Satelliidipilt Põhja-Korea Yongbyoni tummakompleksist Foto: SCANPIX

Põhja-Korea lubas Rahvusvahelise Aatomienergia Agentuuri (IAEA) vaatlejad riiki.

Asjatundjad uurivad, kas Põhja-Korea täidab selle aasta veebruaris USAga sõlmitud tuumalepingut, mille kohaselt peatatakse uraani rikastamise plaan, edastab Helsingin Sanomat.

USA ja EL muutusid murelikuks, kui Põhja-Korea teatas otsusest lasta kosmosesse satelliit endise riigijuhi Kim Il-sungi 100. sünniaastapäevaks.

Aprillis välja saadetav satelliit tekitas lääneriikides kahtlusi, et äkki see totalitaarse režiimiga riik katsetab kaugmaarakette.

USA teatas, et ükskõik, millise sõjalise objekti välja saatmine seaks kahe riigi vahel sõlmitud lepingu ohtu.

Põhja-Korea esindajate sõnul ei ole satelliidi saatmisel seost kahe riigi vahel sõlmitud lepinguga.

Lepingu kohaselt peaks Põhja-Korea lõpetama uraani rikastamise, ei tohi teha tuumakatsetusi ning katsetada ka kaugmaarakette. Kui Põhja-Korea etteseatud tingimusi täidab, annab USA toiduabi.

Lääne luuresatelliidid paljastasid ka, et Põhja-Korea Yongbyoni tummakompleksis on intensiivistunud ehitustööd. Selle tõttu kahtlustatakse, et Põhja-Korea ei ole loobunud uraani rikastamise projektist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles