INTERVJUU India ekspert: Euroopa peab globaalses lõunas Putini väidete kummutamiseks rohkem pingutama

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
India peaminister Narendra Modi ja Venemaa riigipea Vladimir Putin mullu septembris Usbekistanis Samarkandis toimunud Shanghai Koostööorganisatsiooni kohtumisel.
India peaminister Narendra Modi ja Venemaa riigipea Vladimir Putin mullu septembris Usbekistanis Samarkandis toimunud Shanghai Koostööorganisatsiooni kohtumisel. Foto: Aleksandr Demjantšuk/Sputnik/Scanpix

Euroopa ei mõista India jaoks Hiinast lähtuvat pakilist ohtu ning India, nagu kogu globaalne lõuna, ei taju Euroopat ähvardavat Vene ekspansionismi, mis tekitab ebakõlasid, leiab India välis- ja julgeolekupoliitika asjatundja Chilamkuri Raja Mohan.

Tema väitel on Kremli propaganda, et agressiooni Ukraina vastu tingis NATO laienemine, praegu globaalses lõunas võitnud, mistap tuleb Euroopal rohkem selgitada Venemaa olemust, langemata samas epistlite lugemisse demokraatiast, sest neid jutte ei võta arenguriikides enam keegi tõsiselt.

Miks on India olnud sedavõrd tõrges nimetama Venemaad agressoriks, isegi kui toetas maikuisel hääletusel ÜROs lõpuks resolutsiooni, mis sisaldas ka viidet agressioonile Ukraina vastu?

Ma ei arva, et India hääletamata jätmine või vaikimine on Venemaa tegevuse heakskiitmine. Arenguriigina ollakse teravalt teadlikud oma territoriaalsetest probleemidest – pole kuidagi võimalik, et India toetab territoriaalset agressiooni teise riigi vastu, sest oleme sarnaste probleemidega silmitsi Hiina poolt Ida-Himaalajas, Pakistani poolt Kashmiris.

Kuid Indial on Venemaaga väga ajalooline suhe. Me püüame hallata seda suhet, milles India sõltub ajaloolistel põhjustel Vene relvadest, sest minnes tagasi 1950. aastatesse, kui ameeriklased ja britid üritasid sekkuda Kashmiris, toetas Nõukogude Liit Indiat, ning siis 1971. aasta sõjas Pakistaniga toetasid ameeriklased Pakistani ja Nõukogude Liit toetas Indiat.

Kõik need kümnendid oleme toetunud Vene relvadele ja seda ei saa muuta üleöö, eriti nüüd, sest India on piiril suures konfliktis Hiinaga. Praegu on Indial väga keeruline öelda, et me ei hooli tagajärgedest, teeme koostööd läänega ja lihtsalt mõistame Venemaa hukka.

Kuid India pole ostnud uusi relvi, India on alustanud mitmekesistamise protsessi. Aja jooksul saame näha, et India toodab rohkem relvi kodus ja teeb tihedamat koostööd lääneriikidega. See paistab juba praegu: India kuulub Quadi (India, Austraalia, Jaapani ja USA julgeolekukoostöö – toim), India on osaline mitmes koostöös Ameerika Ühendriikidega.

USA ütleb samuti, et mõistab Indiat. Ameerika saab aru, et India kõhkleb Venemaa suhtes probleemide pärast Hiinaga. USA valitsus mõistab seda. Aga mulle tundub, et me ei ole suutnud väga selgelt edastada eurooplastele sõnumit, et nagu teie olete silmitsi Venemaa probleemiga, oleme meie silmitsi Hiina probleemiga.

Praegu on Venemaa Hiinast rohkem sõltuv, nii et India ei saa enam julgeolekus Venemaale loota. Aga üleminek võtab aega ja India valitsus püüab seda hallata. Üleminek on alanud, kuid me palume oma Euroopa sõpradel olla kannatlikud, selmet lihtsalt küsida, kus te täna seisate. Sest indialased pööravad ringi ja küsivad: kus seisab Euroopa Hiina asjus? Kas Euroopa on valmis Hiinat kritiseerima? Euroopa aga ütleb, et meil on Hiinas äri, mistap peame jätkama äri ajamist. Meil kõigil on oma spetsiifilised probleemid, mida peame meeles pidama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles