Kinnine kohtuprotsess Navalnõid ähvardab vangistuse pikenemine kümnendite võrra

Copy
Navalnõi vabastamist nõudvad meeleavaldajad.
Navalnõi vabastamist nõudvad meeleavaldajad. Foto: BERTRAND GUAY/AFP/SCANPIX

Venemaal algas täna suletud uste taga uus kohtuprotsess vangistatud opositsioonijuhi Aleksei Navalnõi üle, mis võib pikendada tema vangistust mitmekümne aasta võrra.

Navalnõi on öelnud, et uued süüdistused äärmusluses võivad pikendada tema vangistust 30 aasta võrra. Opositsioonijuhi sõnul ütles üks uurija talle, et teda võib oodata ka terrorismisüüdistus ja tribunal ning võimalik, et eluaegne vanglakaristus.

Kohus toimub Moskvast 250 kilomeetrit ida pool Melehhovo vanglas, kus Navalnõi kannab üheksa-aastast karistust pettuse ja kohtu solvamise eest.

Vangistatud opositsioonijuhi isa nimetas Vene kohtu otsust pidada uut kohtuprotsessi tema poja üle äärmusluse süüdistuste alusel kinniste uste taga «häbituks».

«Häbitu – ei mingit südametunnistust ega au,» ütles Anatoli Navalnõi AFP ajakirjanikele, viidates kohtu otsusele istung suletud uste taga pidada.

Ametlikku korruptsiooni paljastanud ja Kremli-vastaseid meeleavaldusi korraldanud Navalnõi vahistati 2021. aastal vahetult pärast naasmist Saksamaalt, kus ta viibis haiglaravil pärast mürgitamist närvigaasiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles