Läänekaldal Jeninis käisid üle aastate ägedaimad lahingud

Copy
Iisraeli armee pukseeris Jenini põgenikelaagrist minema seal palestiinlaste korraldatud võimsates plahvatustes kahjustada saanud soomukeid.
Iisraeli armee pukseeris Jenini põgenikelaagrist minema seal palestiinlaste korraldatud võimsates plahvatustes kahjustada saanud soomukeid. Foto: MOHAMAD TOROKMAN / REUTERS / SCANPIX

Iisraeli väeüksused korraldasid esmaspäeval okupeeritud Läänekaldal Jeninis üle aastate kõige ägedama haarangu, milles kasutati ka kuulipildujatega helikoptereid ning milles sai surma viis ja haavata üle 90 palestiinlase, teatasid tervishoiuametnikud.

Palestiina tervishoiuministeeriumi teatel oli üks hukkunuist 15-aastane teismeline Ahmed Saqr, ülejäänud hukkunud olid 29-aastane Qassam Abu Sariya, 21-aastane Khaled Assassa, 21-aastane Qais Jabarin ja 19-aastane Ahmed Daraghmeh.

Iisraeli armee teatel sai haarangu käigus haavata seitse juudiriigi sõdurit.

Pea 10 tundi kestnud lahingutegevuses seisid Iisraeli julgeolekujõud silmitsi Palestiina võitlejatega. Tulistati ohtralt lahingtulirelvadest ning lisaks kasutas juudiriigi armee soomustatud buldoosreid ja vähemalt ühel korral tulistati Apache-tüüpi ründehelikopterilt ka rakett. Palestiinlased vastasid neile lõhkeseadeldiste ja turmtulega tulirelvadest.

Pealtnägijate sõnul avasid Iisraeli sõdurid tule valimatult palestiinlaste vastu, kes olid mõne meetri kaugusel Jeninis asuvast Ibn Sina haiglast. Seal sai haavata kolm inimest. Iisraeli armee ei vastanud uudisteagentuuri The Associated Press palvele kommenteerida vahejuhtumit haigla väravas.

«Nad tulistasid kõige ja kõigi pihta, kes liikusid,» ütles haigla direktor Tawfik Al-Shobaki Iisraeli sõdurite tegutsemise kohta.

Esmaspäevases rünnakus osalenud kuulipildujatega ründekopteri kasutamine okupeeritud Läänekaldal oli esimene teadaolev kord alates teisest Palestiina ülestõusust umbes kahekümne aasta eest, vahendas Iisraeli meedia.

Toona peeti Jenini põgenikelaagris, mis on olnud pikka aega palestiinlastest võitlejate kants, ülestõusu verisemaid lahinguid.

Iisraeli armee teatas, et helikoptereid kasutati palestiinlastest võitlejate vastu, kui julgeolekujõud püüdsid laagrist minema toimetada nende seal kahjustada saanud sõidukeid.

Iisraeli armee pressiesindaja kolonelleitnant Richard Hecht ütles, et palestiina võitlejad ründasid juudiriigi sõjaväe sõidukeid võimsate teeäärsete pommidega, muutes sõidukõlbmatuiks viis soomustatud masinat. Ta lisas, et palestiinlaste poolelt selliste lõhkekehade kasutamine oli «äärmiselt ebatavaline ja dramaatiline».

Iisraeli sõdurid jäid seejärel tundideks lõksu plahvatuses väändunud sõidukitesse, kuni armee tõi laagrisse arvukalt sõjaväelasi ning rasketehnikat, millega neid sealt evakueerida.

Vabakutseline ajakirjanik Hazem Nasser, kes oli selgelt märgistatud kui ajakirjanik, sai kõhtu haavata ning tema seisund on raske, ütlesid ta kolleegid.

The Associated Pressi ajakirjanik ütles sündmuskohalt, et nägi, kuidas sõdurid otse Nasseri suunas tulistasid.

Iisraeli sõjavägi pole ka seda tulistamisjuhtumit eraldi kommenteerinud, märkis AP.

Mullu sai Iisraeli haarangus Jenini põgenikelaagrile surma reidi kajastanud palestiina-ameerika naisajakirjanik Shireen Abu Akleh. Hiljem armee möönis, et Abu Akleh sai tõenäoliselt pihta Iisraeli sõdurite tulega.

Iisraeli parempoolne peaminister Benjamin Netanyahu külastas haavata saanud sõdureid haiglas. Ta kiitis oma riigi sõdureid ja ütles, et Iisrael «ründab terrorit jõu ja otsustavusega».

Armee teatas ennelõunal, et haarangu eesmärk oli «tagaotsitavate kahtlusaluste» tabamine.

Tundmatuks jääda soovinud Palestiina luureametniku sõnul kasutas Iisraeli armee Jenini operatsiooni ajal kopterituld esimest korda pärast 2002. aastat.

Iisraeli ja palestiinlaste vahelises vägivallas on sel aastal hukkunud üle 120 palestiinlase ja vähemalt 20 iisraellast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles