Majanduskriisis vaevlev Sierra Leone asub uue süsteemiga üldvalimisi pidama

Copy
Opositsioonilise Kõigi Rahvaste Kongressi (APC) poolehoidja tantsib valimisüritusel pealinna Freetowni äärelinnas Graftonis
Opositsioonilise Kõigi Rahvaste Kongressi (APC) poolehoidja tantsib valimisüritusel pealinna Freetowni äärelinnas Graftonis Foto: JOHN WESSELS / AFP / Scanpix

Sierra Leone kodanikud lähevad laupäeval vastu pinevatele valimistele, millel president Julius Maada Bio loodab saada tagasivalituks, kuigi vaest riiki räsib majanduskriis, mis tõi mullu kaasa ka ohvritega meeleavaldused.

Lääne-Aafrika riik, mis majanduslikult ei taastunudki 1991.–2002. aastani kestnud laastavast kodusõjast ega ka ebola epideemiast aastakümme hiljem, sai täiendavate kannatuste osaliseks COVID-19 pandeemia ajal, oma mõju oli ka Ukraina sõjal.

Kuigi presidendiks pürib 13 kandidaati, on Bio peamine rivaal opositsioonilise Kõigi Rahvaste Kongressi (APC) tehnokraadist kandidaat Samura Kamara, kes viimastel valimistel 2018. aastal tuli teiseks.

Märtsis oli kaheksa miljoni elanikuga riigis aastane inflatsioon 41,5 protsenti.

Valimistele on registreeritud 3,4 miljonit kodanikku. Valimisjaoskonnad avatakse hommikul kell 7 ja suletakse kell 17.

Presidendivalimiste võitmiseks avavoorus tuleb kandidaadil koguda vähemalt 55-protsendine enamus.

Valijad asuvad hääletama ka parlamendi ja kohalike volikogude uute koosseisude üle uue proportsionaalse esindatuse süsteemi alusel, millega asendati viimasel hetkel seni kehtinud võitja-võtab-kõik (first-past-the-post) süsteem.

Värske soolise võrdsuse seaduse järgi peab kolmandik parlamendivalimistele registreeritavatest kandidaatidest olema naised.

Umbes 60 protsenti registreeritud valijaist on vanuses 18 kuni 35 eluaastat, selgub haldusreformi instituudi (IGR) andmetest.

Riiki valitseva Sierra Leone Rahvapartei (SLPP) eesotsas olev 59-aastane Bio on endine riigipööraja, kes oli 1990ndatel ka kolm kuud riigipea. Tema praeguse presidendiameti ametiaja valimisplatvormi kesksed teemad olid haridus ja naiste õigused.

Usutluses AFP-le ütles ta, et eelseisvatel valimistel tõstab ta esikohale põllumajanduse, samuti eesmärgi vähendada sõltuvust toiduainete impordist.

Praegu 72-aastane Kamara on endine rahandus- ja välisminister, kes kaotas Biole 2018. aasta valimiste teises voorus. Usutluses AFP-le ütles ta, et taastab usalduse riigi majandusasutuste vastu ja toob riiki välisinvesteeringud.

Hetkel on ta kohtu all seoses riigiraha riisumise süüdistustega ajal, mil ta oli välisminister. Tema toetajad ütlevad, et tegu on poliitiliselt motiveeritud kohtuasjaga.

Aafrika-ülese uuringufirma Afrobarometer partner IGR korraldas 14. juunil arvamusküsitluse, mis näitas, et Bio võidaks valimised 56-protsendise toetusega, samas kui Kamara koguks 43 protsenti poolthäältest.

Parlamendivalimiste puhul prognoosib küsitlus võitu SLPP-le, mis koguks 56–61 protsenti mandaate, ülejäänu jääks APC-le.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles