Macron loodab osaleda tippkohtumisel LAV-s, kutsutud on ka Putin (2)

Copy
Prantsusmaa president Emmanuel Macron.
Prantsusmaa president Emmanuel Macron. Foto: CHRISTOPHE PETIT TESSON / POOL / AFP / Scanpix

Prantsusmaa president Emmanuel Macron loodab osaleda augustikuusse kavandatud BRICS-i tippkohtumisel Lõuna-Aafrika Vabariigis, ütles tema välisminister teisipäeval; kohtumisele on kutsutud ka Venemaa autoritaarne president Vladimir Putin.

Välisminister Catherine Colonna ütles, et teavitas tippkohtumise võõrustajaid Pretorias Macroni «huvist» osaleda vaatlejana Brasiiliat, Venemaad, Indiat, Hiinat ja LAV-i ühendava bloki tippkohtumisel.

«Ma teavitasin oma kolleegi... presidendi kättesaadavusest ja huvist jätkata dialoogi, mida Prantsusmaa BRICS-i riikidega peab,» vastas Colonna LAV-i külastades ajakirjaniku küsimusele.

Teiste välisriikide liidrite osalemine ühenduse koosolekutel pole tavaline.

Lõuna-Aafrika Vabariigi välisminister Naledi Pandor ütles esmaspäeval, et Macroni tippkohtumisel osalemine, kui see peaks juhtuma, oleks uuendus BRICS-i senises osalusmudelis, Ta lisas, et otsuse selle kohta, keda kutsutakse, teeb President Cyril Ramaphosa, kes on praegune BRICS-i esimees.

Colonna ütles Putini võimalikule kohaletulekule viidate, et selline kutse peab «täielikult austama rahvusvahelist õigust».

Venemaa liider on kutsutud lääne domineeriva rahvusvahelise korra vastukaaluks loodud rühma tippkohtumisele.

Rahvusvaheline Kriminaalkohus on kuulutanud Putini tagaotsitavaks seoses süüdistusega Ukraina laste ebaseaduslikus deporteerimises.

Lõuna-Aafrika Vabariik Rahvusvahelise Kriminaalkohtu liikmena peaks Putini vahistama, kui ta oma jala sellesse riiki tõstab.

Vahistamismäärus on probleem Pretoriale, mis on olnud Kremlile lähedal alates apartheidivastase võitluse aastatest.

LAV ei ole Venemaa sissetungi Ukrainasse hukka mõistnud, rõhutades oma erapooletust ja öeldes, et soovib dialoogi.

Ramaphosa juhtis Aafrika liidrite delegatsiooni äsjast visiiti Ukrainasse ja Venemaale. Venemaa gruppi, et proovida rahu vahendada.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles