Diplomaatiline ämber Biden nimetas Xi Jinpingi kampaaniaüritusel diktaatoriks (1)

BNS
Copy
Joe Biden
Joe Biden Foto: REUTERS / Kevin Lamarque / Scanpix

USA president Joe Biden nimetas eile õhtul oma Hiina kolleegi Xi Jinpingi diktaatoriks, kui võttis sõna demokraatliku partei annetajate vastuvõtul. 

Biden ütles Põhja-Californias kampaania rahakogumisüritusel, et Xi oli vihastanud veebruarikuise juhtumi pärast, kui USA sõjalennukid tulistasid alla Hiina õhupalli, mida Washingtoni väitel kasutati luuramiseks.

Bideni sõnul ei teadnud Xi, et õhupall seal on. «Ma räägin tõsiselt,» ütles Biden. «See on diktaatoritele väga piinlik, kui nad ei tea, mis toimub. See ei pidanud minema sinna, kus oli... ja ta ei teadnud sellest,» ütles Biden Xi kohta. «Kui see alla tulistati, oli tal väga piinlik ja ta eitas isegi selle olemasolu seal.»

Hiina välisministeerium teatas selle peale täna hommikul, et president Xi Jinpingi diktaatoritega võrdsustamine on naeruväärne. 

«USA sellekohased märkused on äärmiselt naeruväärsed ja vastutustundetud, need rikuvad tõsiselt põhifakte, diplomaatilist protokolli ja Hiina poliitilist väärikust,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja Mao Ning.

«See on varjamatu poliitiline provokatsioon,» lisas Ning veel.

Biden, kes kandideerib 80-aastasena tagasi presidendiks, oli Aasia hiiu suhtes küllalt muretu, kinnitades partei rahastajatele, et Hiinal on tõelised majandusraskused.

Vaid mõne päeva eest käis USA välisminister Antony Blinken Pekingis, et leevendada pingeid kahe globaalse suurvõimu vahel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles