Nauseda: Leedu peab Ukraina sõja taustal oma julgeoleku eest hoolitsema

BNS
Copy
Gitanas Nauseda.
Gitanas Nauseda. Foto: EPA/JAKUB GAVLAK/SCANPIX

Samal ajal kui Ukraina kaitseb oma vabadust, peab Leedu viivitamatult hoolitsema oma julgeoleku eest, ütles president Gitanas Nauseda teisipäeval oma neljandas aastakõnes seimile.

«(...) Võimalus elada inimväärset, turvalist elu ja saavutada oma elu eesmärke ei ole iseenesestmõistetav. Kui vabadus on kadunud, võib selle tagasi saamine osutuda äärmiselt raskeks. Peame kaitsma oma vabadust iga päev, mitte ootama, kuni sõja ja türannia oht meie silmapiiri tumestab,» ütles ta.

«Sel ajal, kui Ukraina rahvas jätkab kangelaslikku võitlust oma vabaduse ja riigi tuleviku eest, on meie kohus hoolitseda Leedu julgeoleku eest,» rõhutas riigipea.

Tema sõnul võib vabaduse kaotuse korral selle tagasisaamine olla ülimalt keeruline.

Nauseda märkis, et riigi iseseisvus, suveräänsus ja demokraatia on suurim vara ja heaolu alus.

«Saime 482 päeva tagasi, kui Venemaa ründas Valgevene toel Ukrainat tõsise hoiatuse. Kuritegelik sõda on kestnud juba peaaegu 16 kuud. Provotseerimata sõjaline kallaletung ajalooliselt lähedase riigi vastu puudutas meist igaüht. Kogu Leedu aitab Ukrainat. Arvan, et selle tulemusena oleme ühtsemad, tugevamad ja vastupidavamad,» ütles riigipea.

Põhiseadus näeb ette, et riigipea analüüsib aastaakõnes riigi olukorda, Leedu sise- ja välispoliitikat ning toob välja suunised tulevikuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles