Hiina: Xi võrdlemine diktaatoritega on absurdne ja vastutustundetu (1)

Copy
USA välisminister Antony Blinken kohtus esmaspäeval, 19. juunil Hiina presidendi Xi Jinpingiga, kes võttis teda vastu Pekingis Suures Rahvahallis. Kuigi Blinkeni visiit oli võrdlemisi positiivne, ei suutnud ta ometigi täita oma kava kõige pakilisemat küsimust, taastada suhtlus kahe suurriigi sõjavägede vahel.
USA välisminister Antony Blinken kohtus esmaspäeval, 19. juunil Hiina presidendi Xi Jinpingiga, kes võttis teda vastu Pekingis Suures Rahvahallis. Kuigi Blinkeni visiit oli võrdlemisi positiivne, ei suutnud ta ometigi täita oma kava kõige pakilisemat küsimust, taastada suhtlus kahe suurriigi sõjavägede vahel. Foto: Leah Millis / Pool Photo / AP / Scanpix

Hiina nimetas kolmapäeval USA presidendi Joe Bideni sõnakasutust, milles ta võrdles Xid diktaatoritega, äärmiselt absurdseks ja vastutustundetuks; selline libastumine riigipealt võib niigi hapral jääl kõndivate suurriikide vahele lüüa uue ohtliku mõra, seda eriti veel ajal, mil nii Washington kui Peking tegid just suuri jõupingutusi diplomaatiliste suhete silumise nimel.

Vaid päev varem lõpetas USA välisminister Antony Blinken oma kaaluka visiidi Pekingisse, millega Washingtonil on suhted ilmselt kõigi aegade madalseisus. Kuigi mõlemad pooled leidsid, et kõnelused olid «produktiivsed», siis ei toonud need endaga kaasa mingeid märkimisväärseid läbimurdeid, peale selle, et lepiti kokku naasta laiemas mõttes koostöö ja konkurentsi puudutavate teemade juurde.

«USA poole sellekohased märkused on äärmiselt absurdsed ja vastutustundetud, need eiravad täielikult fakte ning lähevad tõsiselt vastuollu diplomaatilise protokolliga ja rikuvad rängalt Hiina poliitilist väärikust,» ütles Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Mao Ning.

«See on jultunud poliitiline provokatsioon. Hiina väljendab jõulist rahulolematust ja vastuseisu,» ütles Mao igapäevases infotunnis.

Biden võrdsustas teisipäeval oma Hiina kolleegi «diktaatoritega», kui võttis ajakirjanike juuresolekul sõna Californias demokraatliku partei doonorite vastuvõtul.

Kampaania rahakogumisüritusel Põhja-Californias kõnelnud Bideni sõnul oli Xi vihastanud veebruarikuise juhtumi pärast, kui USA sõjalennukid tulistasid alla Hiina õhupalli, mida Washingtoni väitel kasutati luuramiseks.

Bideni sõnul ei teadnud Xi, et õhupall seal on.

«Ma räägin tõsiselt,» ütles Biden. «See on diktaatorite jaoks väga piinlik, kui nad ei tea, mis toimub.»

«See ei pidanud minema sinna, kus oli... ja ta ei teadnud sellest,» ütles Biden Xi kohta. «Kui see alla tulistati, oli tal väga piinlik ja ta eitas isegi selle olemasolu seal.»

Biden, kes kandideerib 80-aastaselt tagasi presidendiks, oli Aasia hiiu suhtes küllalt muretu, kinnitades partei rahastajatele, et «Hiinal on tõelised majandusraskused».

Peking kordas kolmapäeval ka oma protesti Washingtoni otsuse üle õhupall alla tulistada.

«Ühendriigid oleksid pidanud tegelema selle küsimusega rahulikult, ratsionaalselt ja professionaalselt, ent faktidega hämamine, jõu väärkasutamine ja haibi eskaleerimine on täielikult paljastanud selle hegemoonse ja kiusliku loomuse,» sõnas Mao.

Ka Kreml kritiseeris kolmapäeval Bideni sõnavõttu, öeldes, et kommentaarid peegeldavad Washingtoni «ettearvamatut» välispoliitikat.

«Tegu on USA välispoliitika äärmiselt vastaka ilminguga, mis osundab märkimisväärsele ettearvamatuse elemendile,» ütles Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov ajakirjanikele.

Biden on varem kasutanud sõnu «diktaator» koos «sõjakurjategijaga» kontekstis, millega viitab agressorriik Venemaa autoritaarsele presidendile Vladimir Putinile, kes otsustas naaberriigile Ukrainale kallale tungida.

Kuigi Xi juhib riiki, mille ametlik nimetus on Hiina Rahvavabariik, siis ei ole tema ametiajale riigipea, sõjaväe ülemjuhataja ja Kommunistliku Partei liidrina seatud mingeid piiranguid ega sea keegi ka kahtluse alla partei võimu.

Blinken kohtus oma visiidil esmaspäeval ka Xiga ning möönis sügavalt juurdunud erimeelsusi.

«Meil puuduvad illusioonid selle suhte hoidmise väljakutsete suhtes. Palju on teemasid, milles me oleme läbinisti, isegi jõuliselt eri meelt,» ütles Blinken.

Xi väljendas samasisulisi mõtteid, kuid andis mõista, et rivaliteeti on võimalik ületada.

«Konkurents suurte riikide vahel ei ole kooskõlas praeguse aja trendiga ega suuda lahendada Ühendriikide endi probleeme või väljakutseid maailma ees,» ütles Xi Blinkenile.

«Hiina austab Ühendriikide huve ega esita väljakutset või taha hõivata Ühendriikide kohta. Sarnaselt peaksid Ühendriigid austama ka Hiinat ega kahjustama selle seaduslikke õigusi ja huve.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles