Võidujooks ajaga Allveelaeva Titan otsingud jõudsid kriitilisse faasi

Copy
USA rannikuvalve Titanicu vraki juures kadunuks jäänud allveelaeva päästemissioonil
USA rannikuvalve Titanicu vraki juures kadunuks jäänud allveelaeva päästemissioonil Foto: JOSEPH PREZIOSO / AFP / Scanpix

Ulatuslik otsimis- ja päästeoperatsioon Titanicu vraki lähiümbruses kadunuks jäänud allveelaeva leidmiseks jõudis möödunud öösel kriitilisse faasi, kuna viiele inimesele mõeldud hapnikku peaks jaguma veel vaid mõneks tunniks.

Kuigi rannikuvalveametnikud ütlesid endiselt, et nad on lootusrikkad ning otsingutesse on kaasatud tipptehnoloogia ja terve hulk asjatundjaid, kelle sonarid on tabanud tundmatust allikast tulevaid veealuseid hääli, on ometigi aluse ja seal olevate inimeste positsioneerimine ja elusana välja toomine üha suurem väljakutse ning armutu võidujooks ajaga.

Neljapäeva hommikul oli sündmuspaiga poole teel veel üks Kanada laev meditsiinimeeskonna ja dekompressioonikambriga. Kanada ajakirjanduse andmetel ei jõua see enne keskpäeva kohale.

«Mõnikord oled olukorras, kus tuleb langetada raskeid otsuseid. Meie veel seal ei ole,» ütles USA rannavalvekapten Jamie Frederick. Ta lisas, et praegu käib sajaprotsendiselt otsingu- ja päästemissioon.

Rahvusvahelise operatsiooni korraldajad keskenduvad otsimisel mitmele veealusele mürale, mille sonarid teisipäeva hilisõhtul ja kolmapäeval tuvastasid. Kummaline heli annab lootust, et reisijad on väikeses turismilaevas endiselt elus, ehkki eksperdid ei ole ametlikult suutnud heli täpset allikat veel kinnitada.

«Me ei tea, mis need on, kui aus olla,» ütles Frederick. «Peame jääma optimistlikuks ja lootusrikkaks.»

Allveelaev Titan alustas laskumist pühapäeval kell kaheksa hommikul ning pidi kava järgi pinnale tõusma seitse tundi hiljem, selgub USA rannavalve varasemast avaldusest.

Päästjate hinnangul võib hapnik alusel lõppeda neljapäeva hommikuks, kuna laeval on suutlikkus hoida kriisiks mõeldud abipaakides hapnikku kuni 96 tundi.

Firma OceanGate Expeditionsi kuuemeetrine allveelaev jäi kadunuks pühapäeval umbes tund ja kolmveerand pärast sukeldumist Titanicu vraki juurde, mis on ligi nelja kilomeetri sügavuses mere põhjas.

Allveelaev kadus Kanadale kuuluva Newfoundlandi saare suurimast linnast Saint John’sist umbes 700 kilomeetri kaugusel. Laevad ja lennukid on väikse allveelaeva leidmiseks läbi kamminud umbes 20 000 ruutkilomeetri suuruse ala.

Titani pardal on viis inimest. Seal on Briti miljardär Hamish Harding ning Pakistani ärimees Shahzada Dawood poeg Sulemaniga. Laeva kapten on OceanGate Expeditionsi juht Stockton Rush ning laevas on prantslasest operaator Paul-Henri Nargeolet, kes on käinud Titanicu juures mitu korda. Pilet miniallveelaevaga Titanicu vraki juurde minekuks maksab 250 000 dollarit.

Halva ilma tõttu pidi Titani sukeldumine olema sel aastal ainuke mehitatud reis Titanicu juurde, kirjutas Harding enne teeleasumist Instagramis.

Vraki juures on rõhk 400 korda suurem kui merepinnal.

University College Londoni merendustehnoloogia professori Alistair Greigi sõnul on allveelaevaga juhtunul kaks võimalikku stsenaariumi.

Kui allveelaeval oleksid tekkinud elektri- või sideprobleemid, oleks see pinnale tõusnud ja jäänud ülesleidmist oodates triivima. Lahti saab seda teha ainult väljastpoolt.

Teine võimalus on leke, mis tähendab, et rõhk keres muutus. «Sel juhul ei ole prognoos hea,» tõdes ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles