Zelenskõi: Venemaa valmistab ette terrorirünnakut hõivatud tuumajaamas (4)

Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi peab videosilla vahendusel kõnet Ukraina ülesehituskonverentsil Londonis
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi peab videosilla vahendusel kõnet Ukraina ülesehituskonverentsil Londonis Foto: Henry Nicholls / POOL / AFP / Scanpix

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ütles neljapäeval, et Moskva vägi kavandab terrorirünnakut agressorriigi Venemaa sõjaväelaste kontrolli all olevas Zaporižžja tuumaelektrijaamas, mis on olnud pidev murekoht kogu sissetungi jooksul.

«Luureteenistustele on laekunud teave, et Venemaa kaalub terrorirünnaku stsenaariumit Zaporižžja tuumajaamas,» ütles Zelenskõi sotsiaalmeedias ja lisas, et terroriakti eesmärk on päästa valla radiatsioon. «Nad on valmistanud selleks kõik ette,» märkis ta.

«Mis puudutab Zaporižžja tuumajaama, siis meenutan neile, kes on unustanud: see on Euroopa suurim tuumaelektrijaam. Kõik maailmas – IAEA, kõik riigid, kõik riigijuhid – teavad täpselt, mis seal toimub,» vahendas portaal UNIAN ta sõnu.

«Venemaa kasutab Zaporižžja tuumajaama oma kallaletungi osana. Hõivas jaama. Katab sellega tuld naaberlinnade pihta. Hoiab seal relvi ja sõjaväelasi. Nüüd on meie luure saanud teavet, et Venemaa kaalub terrorirünnakut Zaporižžja tuumaelektrijaamas. Radioaktiivse kiirgusega terroriakti,» ütles ta.

Zelenskõi rõhutas, et ta pidi mitu korda meenutama, et kiirgus ei tunne riigipiire. «Ainult tuule suund määrab, keda see tabab. Edastame kogu olemasoleva teabe partneritele, kõigile maailmas. Kõik tõendid. Euroopa, Ameerika, Hiina, Brasiilia, India, araabia maailm, Aafrika – kõik riigid, absoluutselt kõik peavad seda teadma. Rahvusvahelised organisatsioonid. Absoluutselt kõik. Mitte kunagi mitte kusagil ei tohi olla terrorirünnakut tuumajaamale. Seekord ei tohi minna nagu Kahhovkaga: maailma on hoiatatud, seega maailm saab ja peab tegutsema,» ütles president.

Kreml oli aga varmas Zelenskõi hoiatavat sõnumit eitama.

«Järjekordne vale. Just praegu oli kontakt IAEAga sündmuskohal – äärmiselt kõrge hinnang IAEA-lt,» ütles Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov ajakirjanikele, viidates Rahvusvahelisele Aatomienergia Agentuurile. «Nad nägid kõike, kõike, mida nad tahtsid näha.»

Moskva teatel on IAEA peadirektor Rafael Grossi teel Kaliningradi Vene tuumaagentuuri juhiga kohtuma.

Hirm Euroopa suurima tuumaelektrijaama pärast on pärast seda jahutusveega varustanud Kahhovka veehoidla tammi purunemist kasvanud.

Zaporižžja tuumajaam on olnud Vene sissetungijate käes alates mullu märtsist. Sissetungijad muudavad tuumajaama sihikindlalt sõjaväebaasiks, mineerides kõike ümberringi.

IAEA asjatundjad hoiatasid, et vaenutegevus jaamas võib viia mõõtmatu katastroofini. Sel kevadel ütles agentuuri juht Grossi, et Zaporižžja tuumajaama ei saa enam kaitsta.

Ukraina luurepeavalitsuse juht Kõrõlo Budanov ütles kolmapäeval, et venelased mineerisid Zaporižžja tuumajaama täiendavalt. Kõige hullem on tema sõnul see, et mineeriti jahutustiigid.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles