Bolsonarot ähvardab poliitikakeeld

BNS
Copy
Jair Bolsonaro.
Jair Bolsonaro. Foto: SILVIO AVILA / AFP/SCANPIX

Brasiilia valimiskohus alustab neljapäeval otsuse langetamist parempopulistliku ekspresidendi Jair Bolsonaro üle, keda süüdistatakse võimu kuritarvitamises ja valeinfo levitamises.

Süüdimõistmise korral ei oleks Bolsonarol võimalik kandideerida 2026. aasta presidendivalimistel.

Bolsonaro üle mõistetakse kohut valimisseaduse rikkumise ja elektrooniliste valimiste usaldusväärsuse alusetu kahtluse alla seadmise eest kohtumisel suursaadikutega 2022. aasta juulis, kolm kuud enne presidendivalimisi, kus ta jäi alla Luiz Inácio Lula da Silvale.

Bolsonaro püüdis televisioonis otse üle kantud kohtumisel välisriikide diplomaatidega ligi tunni aja vältel selgeks teha, et Brasiilia hääletusmasinad võimaldavad ulatuslikku pettust. Ta tegi lausa PowerPointi ettekande, kuid ei esitanud ühtki tõendit.

Neljapäeval pealinnas Brasílias peetud kohtuistungil Bolsonaro ei osale. Ta jälgib seda Porto Alegrest, kus peab poliitilisi kohtumisi, teatas ekspresiendi pressibüroo.

Kohtuallikate hinnangul mõistetakse Bolsonaro peaaegu kindlasti süüdi ja see toob kaasa kaheksa-aastase avaliku ameti keelu.

Bolsonaro ise kinnitas kolmapäeval, et ei ole midagi valesti teinud.

«Ei ole olnud mingit kritiikat ega rünnakut valimissüsteemile,» ütles ta ajakirjanikele. «Ma lihtsalt seletasin, kuidas Brasiilias valimised käivad.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles