Holland sulgeb Euroopa suurima gaasivälja

Copy
Groningeni gaasiväli Põhja-Hollandis.
Groningeni gaasiväli Põhja-Hollandis. Foto: Michael Kooren / REUTERS / Scanpix

Holland teatas reedel, et lõpetab pärast aastaid kestnud maavärinaid 1. oktoobril töö Euroopa suurimal gaasiväljal, seda hoolimata Ukraina sõjast tingitud ülemaailmsetest energiamuredest.

Põhja-Hollandis asuva tohutu Groningeni välja puurkaevud jäävad külma talve korral avatuks veel üheks aastaks, kuid seejärel suletakse igaveseks, teatas valitsus.

1965. aastal avatud hiiglasliku objekti lähedal elavad elanikud on üle kahe aastakümne kurtnud puurimistöödega otseselt seotud maavärinate üle.

«Me tõesti keerame kraani kinni,» ütles Hollandi kaevandustööstuse minister Hans Vijlbrief.

«Groningeni elanike probleemid pole veel lahendatud ja kahjuks jätkuvad maavärinad veel aastaid, kuid kogu viletsuse allikas suletakse oktoobrist.»

Holland teatas esimest korda viis aastat tagasi, et paneb koha 2030. aastaks kinni järjest tugevamaks muutuvate maavärinate tõttu, mis kahjustasid kodusid ja traumeerisid kohalikke elanikke.

Kuigi gaasi ammutamine sealt on viimastel aastatel pea nulli viidud, hoidis Hollandi valitsus seda valmisolekus üleilmse energiaebakindluse tõttu, mille põhjustas suuresti Venemaa sissetung Ukrainasse 2022. aasta veebruaris.

Peaminister Mark Rutte valitsuskabinet otsustas aga reedesel koosolekul tootmise 1. oktoobriks täielikult lõpetada.

Valitsus märkis, et «ebakindla rahvusvahelise olukorra tõttu» on «väga erandlikul juhul» võimalik Groningeni leiukohast gaasi ammutada veel üks aasta.

Kuid viimased 11 kaevu suletakse siis 1. oktoobriks 2024 jäädavalt, teatas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles