Prigožin teatas Rostovi sõjaliste objektide hõivamisest (14)

Copy
Wagneri juht Prigožin teatas 7.30, et Rostovi sõjalised objektid on tema käes.
Wagneri juht Prigožin teatas 7.30, et Rostovi sõjalised objektid on tema käes. Foto: Kuvatõmmis Prigožini pöördumisest

Venemaa relvajõudude juhtkonna kukutada lubanud erasõjafirma Wagneri juht Jevgeni Prigožin teatas laupäeval, et tema võitlejad on hõivanud Lõuna-Venemaal Rostovis relvajõudude peastaabi ning kontrollivad kõiki linna sõjaväeobjekte, seal hulgas lennuvälja. 

«Oleme (armee) peastaabis, kell on 7.30,» ütles Prigožin Telegramis postitatud videos. «Rostovi sõjaväeobjektid, seal hulgas aerodroom, on kontrolli all,» märkis Wagneri juht videos, toonitades muu hulgas, et Rostovisse jõudes said nad taas kinnitust, et sõjas on  hukkunud kordi rohkem sõdureid ja kaotatud rohkem alasid, kui televisioonis või dokumentides kajastatakse.  

Loe ka: BLOGI 〉 Putin telepöördumises: 1917. aasta sündmused ei kordu

Reutersi andmeil on Wagneri väed võtnud enda kontrolli alla ka Voroneži linna. 

«Piirivalvurid tulid vastu ja kallistasid meie võitlejaid. Meie teed blokeerima saadetud kaitseministeeriumi üksused astusid kõrvale. Me ei võitle lastega. Me ei tapa lapsi. Lapsi tapab (kaitseminister Sergei) Šoigu, paisates sõtta väljaõpetamata sõdureid, sealhulgas ajateenijaid,» rääkis Prigožin pärast Rostovisse sisenemist.

«Ta pani meie vastu 18-aastased poisikesed. Nad on seal kõik lapsed, sobivad lastelasteks. Seetõttu jäävad need poisid ellu. Me võitleme ainult elukutselistega, kuid kui keegi veel satub meie teele, hävitame kõik, kes teele jäävad. Me läheme edasi, läheme lõpuni,» rõhutas Prigožin.

Ta kinnitas, et korralduse rünnata õhust Wagneri kolonne andis kindralstaabi ülem Valeri Gerassimov. «Kindralstaabi ülem andis äsja korralduse saata lennukid teele ja avada tuli kolonnide pihta, mis liiguvad rahumeelsete masinate, veokite seas. Talle on ükskõik, keda tappa. Nad tapavad juba poolteist aastat oma rahumeelseid kodanikke selle asemel, et võidelda vaenlasega,» ütles Wagneri juht varem.

«Ma tahan tänada piloote, kes, nagu sai teatavaks, keeldusid täitmast kuritegelikke korraldusi,» ütles Prigožin audiopöördumises.

Väidetavalt tulistati alla Vene sõjaväekopter

Samuti teatas Prigožin öösel, et tema võitlejad tulistasid alla Vene sõjaväekopteri. «Helikopter avas äsja tule ühe tsiviilkolonni pihta. Wagneri üksused tulistasid selle alla,» ütles ta audiopöördumises. Portaali Unian teatel hoiatas Prigožin, et «kodumaa ei andesta lööke oma territooriumil».

«Me ei sega kedagi (rindel võitlemast), me takistame päästa oma tagumikku kurjategijatel, kes hävitasid umbes 100 000 Vene sõdurit - Gerassimovil ja Šoigul,» ütles Prigožin viitega Vene kindralstaabi ülemale Valeri Gerassimovile ja kaitseminister Sergei Šoigule.

Mis toimub?

Prigožin, kelle suhted Venemaa võimuladvikuga on pingelised juba mõnda aega, lubas ööl vastu laupäeva astuda «kõiki vajalikke samme», et kukutada relvajõudude juhtkond Moskvas. Wagneri juht heidab neile ette tagalalaagrite ründamist ning nende petmist. Internetis leviva video põhjal tahab Prigožin kohtuda Šoigu ja Gerassimoviga. 

Moskva linnapea teatas suurürituste tühistamisest ning terroritõrjemeetmete rakendamisest.

Julgeolekuekspert Kalev Stoicescu avaldas Vikerraadiole umbusku, et Vene relvajõududes oleks Prigožinile suurt toetust. Küll aga on toetusest kuuldusi varem olnud FSB ridadest. 

Seni on kõlanud Prigožinile toetusavaldus näiteks Kremli-kriitikult Mihhail Horodovskilt, kelle sõnul on Kremlile vastu astumises tähtis toetada «isegi vanakurja». USA Valge Maja on seni kinnitanud, et president Joe Bidenit hoitakse toimuvaga kursis.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles