Venemaa ründab Venemaad Mäss Venemaal tõi meemi-meistrid barrikaadidele

Postimees
Copy
Putin 2012. aasta presidendivalimiste kampiaaniaüritusel pisarates.
Putin 2012. aasta presidendivalimiste kampiaaniaüritusel pisarates. Foto: IVAN SEKRETAREV/AP/Scanpix

Eile öösel alanud Wagneri juhi Jevgeni Prigožini mäss Venemaal on aktiviseerinud erinevad meemitegijad sotsiaalmeediates. Postimees toob allolevas artiklis välja päeva parimad meemid.  

Esimeseks meemiks on vestlus Vene kaitseministeeriumi juhtide ja Putini vahel. Kaitseministeeriumi juhtkond eesotsas minister Šoiguga teatavad presidendile, et venelased edenevad. Putin vastab selle peale, et need on head uudised. Siis aga tuleb kaitseministeeriumist täpsustus, et edenetakse Moskva suunas. 

Teine pilapilt kujutab Hiina riigipead Xi Jinpingi, kes paneb enda jaoks märkmikusse kirja, et palga-armee värbamine pole hea mõte.

Järgmine pilt kujutab meest doomino-klotsidega, kus esimeseks - reaktsiooni käivitavaks - doominoklotsiks on «mees, kes alustab toitlustusettevõtet» ja viimaseks - kõige suuremaks - klotsiks on «kodusõda Venemaal», mis viitab Prigožini taustale toitlustusettevõtjana. Just selle aspekti tõttu on teda tihti ka «Putini kokaks» nimetatud. 

Edasi on tegu ühe Putini pilakontoga, kuhu ilmuvad sarkastilised säutsud Venemaa riigipea sammudest. 

«485. päev minu 3-päevasest sõjakäigust. Venemaa ründab Venemaad, et vabastada Venemaa nende käest, kes ründasid Venemaad, et vabastada Venemaad nende käest, kes ründasid Venemaad. Olen jätkuvalt meisterstrateeg.» 

Järgnev meem kujutab telefoni käeshoidvat Vladimir Putinit, kes teatab: «Mul pole vaja moona, vaid küüti.» See on parafraseering eelmise aasta veebruaris kuulsaks saanud Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi ütlusest, kus ta teatas, et talle on vaja laskemoona, mitte küüti (Kiievist kuhugi turvalisemasse paika). 

Ukraina meemikanal tegi aga pildi sellest, et kui 2021. aastal oli Vene sõjavägi maailmas tugevuselt teine armee ja 2022. aastal Ukrainas tugevuselt teine, siis nüüd on Vene sõjavägi tugevuselt teine armee Venemaa sees. 

Eelviimases meem kujutab Venemaad Bart Simpsonina, kes istub klassiruumis. Kaasõpilased paluvad tal «öelda enda laustet», mille peale kurb Venemaa teatab: «Kõik läheb plaanipäraselt.» See paneb ülejäänud klassi juubeldama.

Viimane meem tuleb koos kirjaga: «Kreml lükkab kuulujutud ümber, avaldatakse foto, mis tõestab, et Putin viibib endiselt Moskvas.» Lubatud pildil on aga ilmselgelt näha, et Venemaa president on Kremli saali tõstetud väga halva foto-töötlusega.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles