Briti hävitajad on 21 korda startinud tuvastama Vene lennukeid

Copy
Briti õhujõudude hävitaja Typhoon.
Briti õhujõudude hävitaja Typhoon. Foto: Lisa Harding/Zuma Press Wire/Scanpix

Briti hävitajad on NATO õhuturbeoperatsiooni raames Euroopa Balti piirkonnas viimase kolme nädalaga tõusnud õhku 21 korda, et reageerida Venemaa lennukitele, teatas Suurbritannia laupäeva hilisõhtul.

Praegu Eestis baseeruvad kuninglike õhujõudude Typhoon hävitajad on osa nn kiirreageerimislennukitest, mida allianss kasutab oma Euroopa idatiiva turvamiseks.

ÜK hävitajad, mis on alates märtsist tegutsenud Eesti õhuväebaasist, startisid saatma Vene lennukeid, mis ei pidanud ühendust lennujuhtimiskeskustega, on öeldud Briti kaitseministeeriumi avalduses.

Nad valvavad Balti taevast koos Leedus baseeruvate Portugali ja Rumeenia õhujõududega, märgiti.

Tuvastatud Vene lennukite seas oli nii hävitajaid Su-27 kui ka kaugpommitajaid ning transpordi- ja luurelennukeid.

Briti kaitseministeeriumi sõnul hoiavad NATO õhujõudude meeskonnad kiirreageerimismissioonidel «pidevalt kõrget valmisolekut».

ÜK kaitseministri Ben Wallace'i sõnul tuletab Briti lennukite tegevus «teravalt meelde NATO pakutava kollektiivkaitse ja heidutuse väärtust».

«RAF on viimase kolme nädala jooksul tegutsenud koos meie liitlastega, et tagada nii liikmete kui ka partnerriikide kaitse, ning nad võivad olla kindlad meie jätkuvas pühendumises Euroopa julgeoleku tugevdamisele koos nendega, kes jagavad meie väärtusi,» lisas ta.

Eestisse paigutatuna on RAF (kuninglikud õhujõud) osalenud ka mitmetel suurõppustel NATO liitlastega, sealhulgas «Air Defender 23», mida ministeerium kirjeldas kui suurimat pärast külma sõja lõppu.

Sellel osales rohkem kui 250 lennukit ja 10 000 sõjaväelast 25 riigist

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles