Leo Kunnas: milleski pidi Putin järele andma (2)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Leo Kunnas
Leo Kunnas Foto: Tairo Lutter

Riigikogu riigikaitse komisjoni esimees Leo Kunnas (EKRE) rääkis täna hommikul Vikerraadios, et erasõjafirma Wagner juhi Jevgeni Prigožini sõnul põhjustasid Ukraina sõja Venemaa kaitseministri Sergei Šoigu ambitsioonid ja Venemaa sõjalisi kaotusi on süstemaatiliselt varjatud.

Tema hinnangul on oluline küsimus, mis on Valgevene juhi Aljaksandr Lukašenka ja Prigožini tehingu muud punktid, milles kokku lepiti. «Kõige tähtsam on see, et Prigožini rünnaku teravik polnud suunatud [president Vladimir] Putini vastu, vaid Šoigu ja [kindral Valeri] Gerassimovi vastu. Kas kokkuleppe osa on see, et Šoigu ja Gerassimov võetakse maha? See on paari lähima päeva võtmeküsimus. Milleski pidi Putin järele andma, mingi hinna ta pidi maksma selle eest, sest kokkulepe on see, et mõlemad pooled teevad sammu tagasi,» arutles Kunnas.

Ta ütles, et Ukraina võiks ja peaks seda olukorda ära kasutama. «Wagner ja kadõrovlased on rindelt ära. Ukraina üritaski laupäeva õhtul mitmes lõigus pealetungi, aga meil pole teada, et seal oleks edu,» sõnas Kunnas.

Putin saatis Valgevene diktaatori Aljaksandr Lukašenka vahendama Wagneri juhi Jevgeni Prigožiniga peetavaid läbirääkimisi, et püüda vältida vastutust Prigožiniga tehtud kokkulepete ja talle antud lubaduste eest, vahendas laupäeval portaal UNIAN Valgevene opositsioonijuhi Svjatlana Tsihhanovskaja kõneisiku Anna Krassulina sõnu.

Krassulina rõhutas telekanali FREEDOM eetris, et Vene sõjavägi austab Prigožinit rohkem kui kaitseminister Sergei Šoigut. Selle põhjuseks on asjaolu, et erinevalt kaitseministeeriumi juhist oli wagnerlaste juht eesliinil ja teab sõjaväe probleeme seestpoolt.

«Vene väed ei tahtnud Prigožini vastu sõdida. Putin, kellest Prigožin oli 200 km kaugusel hambuni relvastatud, oli valmis lubama talle kõike. Lihtsalt kõike. Muidugi on sellistel puhkudel mugavam lubada mitte enda, vaid Aljaksandr Grigorjevitši suu läbi. Miks? Kuna esiteks on siis võimalik kõik tema kaela ajada: mitte mina ei lubanud, see on küsimus Lukašenkale. Teiseks, Lukašenka tõepoolest püüab ja lubab rohkem kui see, mida Putin garanteeris,» märkis Krassulina.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles