Iisraellased kogunesid taas kohtureformi vastu meelt avaldama

Copy
Iisraeli meeleavaldajad nõuavad Tel Avivis kohtureformi peatamist.
Iisraeli meeleavaldajad nõuavad Tel Avivis kohtureformi peatamist. Foto: JACK GUEZ / AFP / Scanpix

Iisraellased jätkasid laupäeval oma kuid väldanud proteste valitsuse algatatud kohtusüsteemi ümberkorraldamise kava vastu; vaid mõni päev varem oli peaminister Benjamin Netanyahu lubanud vastuolulise programmiga jätkata.

Ärikeskuse Tel Avivi südames tunglesid tuhanded meeleavaldajad, lehvitades loosungeid, millel oli kirjas «Iisrael põleb», ja kuulutasid Netanyahu «demokraatia vaenlaseks».

Kuigi täpset osalejate arvu ei ole teada, siis varem on iganädalased miitingud toonud regulaarselt kokku kümneid tuhandeid inimesi.

Meeleavaldajad on alates jaanuarist protestinud valitsuse ettepanekute vastu nõrgestada riigikohut ja anda poliitikuile kohtunike valikul rohkem volitusi.

Pärast seda, kui lühiajaline üldstreik ajendas valitsust märtsis seadusandlust peatama, lubas Netanyahu pühapäeval reformipaketiga tagasi liikuda ja «alustada sisulisi meetmeid».

Tema teade, milles puudusid üksikasjad, tuli pärast seda, kui opositsiooniliidrid Yair Lapid ja Benny Gantz loobusid reformi puudutavatest kõnelustest erakondade vahel.

Netanyahu naasis võimule detsembris, juhtides koalitsiooni, kuhu lisaks tema parempoolsele Likudile kuuluvad ka ultraortodokssed juudid ja paremäärmuslikud parteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles