Kreeka parlamendivalimiste soosik on ekspeaminister Kyriákos Mitsotákis

Copy
Kreeka ekspeaminister ja konservatiivse võimupartei Uus Demokraatia juht Kyriákos Mitsotákis valimisüritusel reedel, 23. juunil.
Kreeka ekspeaminister ja konservatiivse võimupartei Uus Demokraatia juht Kyriákos Mitsotákis valimisüritusel reedel, 23. juunil. Foto: LOUIZA VRADI

Kreekas on pühapäeval taas parlamendivalimised, soosikuks peetakse paremtsentristi Kyriákos Mitsotákist, kelle eesmärgiks on absoluutne parlamendienamus, et moodustada stabiilne valitsus.

Jaoskonnad avati viimase viie nädala teisteks valimisteks kell 7.00 ja esimesi lävepakuküsitluste tulemusi on oodata kell 19.00, kui jaoskonnad suletakse.

Kreeka läbi koroonapandeemia tüürinud ja majanduskasvule viinud 55-aastane Mitsotákis võitis ka kuu aega tagasi eelmised valimised, kuid tema Uue Demokraatia parteil jäi oma jõududega valitsuse moodustamiseks viis parlamendikohta puudu.

Mitsotákis keeldus koalitsioonivalitsuse moodustamisest ja otsustas selle asemel kutsuda 9,8 miljonit kreeklast uuesti valimiskastide juurde.

Mais peetud valimistel sai ta 40,79 protsenti häältest, võites lähimat konkurenti Alexis Tsiprast enam kui 20 protsendipunktiga.

Seekord annavad valimisreegid võitjale 50 lisakohta, nii et Uue Demokraatia võit on üsna kindel.

Ainus oht on võimalus, et paljud kreeklased otsustavad valimistele üldse mitte minna, sest tulemus on niigi selge.

Mitsotákis on kannustanud oma toetajaid kindlasti hääletama minema ja hoiatanud kolmandate valimiste eest, kui ta ka seekord enamust ei saa.

«Ma loodan, et me ei kohtu taas augusti algul,» ütles ta Skai TV-le enne kampaania lõppu laupäeval, kuid lisas, et see on nali.

Mitsotákis võitis Tsiprast suurelt 2019. aastal, tõotades teha lõpu kümme aastat kestnud majanduskriisile.

Mitsotákise sõnul maksid kreeklased tema juhtimisel madalamaid makse ning riigist sai investorite jaoks atraktiivne edulugu, kus kasv oli Euroopa keskmisest kõrgem ja turismitulu kerkis taas peaaegu pandeemiaeelsele tasemele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles