Talibani juht: naistel on Afganistanis hea elu

Copy
Afganistani naine istub moonikasvatuse keskel Helmandi provintsis Lashkar Gah lähistel. Pilt on illustreeriv.
Afganistani naine istub moonikasvatuse keskel Helmandi provintsis Lashkar Gah lähistel. Pilt on illustreeriv. Foto: Sanaullah Seiam / AFP / Scanpix

Talibani kõrgeim juht tegi pühapäeval avalduse, milles väidetakse, et valitsus on astunud samme Afganistani naiste elu parandamiseks, ehkki naised on avalikust elust taanduma sunnitud ja tüdrukute võimalused haridust saada väga piiratud.

Hibatullah Akhundzada läkitus avaldati enne Eid al-Adha pühi, mida Afganistan ja teised islamiriigid tähistavad algaval nädalal.

Islamiõpetlane Akhundzada näitab end harva ega lahku Afganistani lõunaosas asuvast Kandahari provintsist, mis on Talibani kants.

Pühadesõnumis ütles ta, et islamiemiraat on rakendanud konkreetseid meetmeid päästmaks naised paljudest traditsioonilistest rõhumisvormidest nagu sundabielud, ja «nende šariaadiõigusi kaitstakse».

«Astutud on vajalike samme naiste kui poole ühiskonna olukorra parandamiseks, et anda neile islamišariaadist lähtuv mugav ja õitsev elu.»

Akhundzada on hakanud viimasel ajal osalema rohkem sisepoliitika suunamises. Ta on keelanud ära tüdrukute hariduse kuuendast klassist alates, tõkestanud naiste osalemise avalikus elus ja töös, eriti valitsusvälistes organisatsioonides ja ÜRO-s.

Läkitust levitati araabia, dari, inglise, puštu ja urdu keeles.

Akhundzada ütles, et 20-aastase okupatsiooni negatiivsed mõjud seoses naiste hidžaabikandmise ja «valele teele juhtimisega» lõppevad varsti.

«Naise staatus vaba ja lugupeetud ühiskonnaliikmena on taastatud ja kõik institutsioonid on kohustatud aitama naistel kindlustada abielu, pärimis- ja teised õigused,» ütles ta.

2021. aasta augustis Afganistanis võimu haarates lubas Taliban esialgu valitseda mõõdukamalt kui 1990. aastate karmi šariaadi tingimustes. Kuid järk-järgult hakati piirama naiste viibimist avalikes kohtades nagu pargid ja spordisaalid ning tehti lõpp ajakirjandusvabadusele.

See tõi kaasa rahvusvahelise pahameele ja suurendas Afganistani isolatsiooni majanduse kokkuvarisemise ajal, süvendades humanitaarkriisi.

Akhundzada kordas läkituses nõuet, et teised riigid lõpetaksid sekkumise Afganistani siseasjadesse. Talibani valitsus soovib häid poliitilisi ja majandussuhteid kogu maailmaga, eriti islamiriikidega, ja on omalt poolt teinud selleks kõik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles