Danilov: Prigožini mäss on esimene etapp Putini süsteemi lammutamisel (3)

BNS
Copy
Wagneri võitlejad lahkumas Doni-äärsest Rostovist eile hilisõhtul.
Wagneri võitlejad lahkumas Doni-äärsest Rostovist eile hilisõhtul. Foto: ALEXANDER ERMOCHENKO/REUTERS/Scanpix

Ukraina riikliku julgeoleku- ja kaitsenõukogu sekretär Oleksi Danilov usub, et Venemaa on moodustanud Ukrainaga tulevaste läbirääkijate rühma, kes hetkel veel püsivad tagaplaanil, kirjutas portaal Unian pühapäeval.

Danilov teatas sellest oma Facebooki kontol, võttes kokku erasõjafirma Wagner asutaja ja juhi Jevgeni Prigožini «Rostovi transiidi» tulemused.

Eelkõige on Prigožini «mäss» Danilovi sõnul «esimene etapp (Venemaa autoritaarse presidendi Vladimir) Putini süsteemi lammutamisel» ja Prigožin ise on «ainult osa grupist ja osa plaanist, destabiliseerimisprotsessi jäämäe tipp».

Danilovi sõnul on Venemaal tekkinud seltskond rahulolematuid – julgeolekuametnikke, ametnikke ja oligarhe –, kes «peavad Putini tegevust enda huvidele ja olemasolule surmaohuks, ohuks Vene Föderatsioonile».

«Prigožini Rostovi marss on demonstratsioon kavatsuste tõsidusest, olemasolevatest võimalustest ja tingimuste loomisest võimu ülemineku protsessi alguseks – vabatahtlikuks või sunniviisiliseks. Wagneri või muude struktuuride kolonnid võivad ikkagi Punasele väljakule jõuda,» ütles Danilov.

Samal ajal on tema sõnul Putinil jäänud ainuke võimalus pääseda – võimuladviku täielik puhastamine, Wagneri füüsiline likvideerimine, Prigožini näidiskaristamine, sõjaseisukorra kehtestamine riigis ja ulatuslike repressioonide rakendamine.

«Kas Zolotov-Bortnikovi karistusmasin on võimeline neid funktsioone täitma (jutt käib Venemaa rahvuskaardi direktorist Viktor Zolotovist ja Föderaalse Julgeolekuteenistuse (FSB) juhist Aleksander Bortnikovist), mis on suunatud hipsterite, naiste ja teismeliste peksmisele, on suur küsimus,» ütles Danilov.

«Juba on olemas tegelik Venemaa tulevaste läbirääkijate grupp Ukrainaga, kuid seni jääb see varju, samas pole välistatud ka (Valgevene diktaatori Aleksandr) Lukašenko osalemine selles protsessis,» ütles Danilov.

Tema sõnul on «Putini režiimile löödud nuga selga, kui mitte koheselt surmav, siis kindlasti vältimatu, kuigi ajaliselt hilinenud hoop.»

Danilov lisas, et «Prigožini juhtum» käivitas ettearvamatute tagajärgedega protsessid.

Samas rõhutas Danilov, et Ukraina jätkab riigi suveräänsuse ja iseseisvuse taastamist 1991. aastast kehtinud piirides.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles