Lävepakuküsitlused: Mitsotákise konservatiivid liiguvad võidukursil

Copy
Valimistele suursoosikuna vastu läinud Kreeka ekspeaminister Kyriákos Mitsotákis käis valimas pealinna Ateena ühes valimisjaoskonnas.
Valimistele suursoosikuna vastu läinud Kreeka ekspeaminister Kyriákos Mitsotákis käis valimas pealinna Ateena ühes valimisjaoskonnas. Foto: Marios Lolos / Xinhua / Scanpix

Kreekas pühapäeval peetavaid parlamendivalimisi juhib oodatult konservatiivne ekspeaminister Kyriákos Mitsotákis, kes peaks lävepakuküsitluste tulemuste kohaselt võtma mäekõrguse võidu ning tagama sellega endale teise ametiaja valitsusjuhina üheparteilise valitsuse eesotsas.

Küsitlustulemuste kohaselt peaks paremtsentristliku Mitsotákise Uus Demokraatia saama kuni 44 protsenti häältest.

Tema vasakpoolset rivaali, endist peaministrit Aléxis Tsíprast, kes juhib Syriza parteid, eelistab aga vähem kui 20 protsenti valijaist ning see on talle suurem kaotus kui kuu aega tagasi korraldatud valimiste järel.

Kui sellised tulemused ametlikult kinnitatakse, siis on tegu konservatiivide jaoks suurima vahega pea 50 aasta jooksul, sest valijad on andnud neile oma heakskiidu Kreeka majanduse tagasi jalule turgutamisel pärast halvavat võlakriisi.

Tänaseks 55-aastane Mitsotákis, kes juhtis Kreeka välja koroonaviiruse pandeemiast ning riigi majanduses oli kaks aastat järjest tugev kasv, sai juba kuu aja eest valimistel hea tulemuse.

Ent kuna tal jäi üheparteilise valitsuse moodustamisest puudu vaid viis mandaati, otsustas Harvardi ülikooli sotsiaalteaduste bakalaureusediplomiga Mitsotákis keelduda võimuliidu loomisest ning selle asemel pani 9,8 miljonit kreeka valijat tulema tagasi valimisurnide juurde.

Kreeka ühest mõjukamast poliitperekonnast võrsunud Mitsotákis ütles pühapäeva hommikul oma häält andes, et «riik valib teist korda mõne nädala jooksul selleks, et saada endale stabiilne ja efektiivne valitsus».

Tsíprase jaoks oli aga kaotus kaugelt näha ning vasakpoolne poliitik sai valijailt paluda ainult seda, et nood ei annaks Mitsotákisele sedavõrd suurt edu, millega konservatiivid tunneksid pea piiramatut vabadust valitseda parlamendi üle.

Ent paraku näitavad lävepakuküsitlused Tsíprase meelehärmiks, et tema partei kogub veelgi vähem hääli kui mais.

Mitsotákis tervitas tugevat mandaati

Kreeka konservatiivide liider Kyriakos Mitsotakis tervitas pühapäeval tugevat mandaati pärast ülekaalukat võitu üleriigilistel valimistel, millega ta võitis teist korda järjest enam kui 40 protsendi häältega.

«Inimesed on andnud meile turvalise enamuse. Suured reformid edenevad kiiresti,» sõnas 55-aastane Mitsotákis televisioonis edastatud pöördumises.

AFP/BNS

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles