Ukraina soovib saada selget kutset NATOsse (1)

Copy
Ukraina presidendikantselei ülem Andri Jermak
Ukraina presidendikantselei ülem Andri Jermak Foto: Pavlo_Bagmut/Ukrinform/SIPA/Scanpix

Ukraina soovib saada selget kutset NATOga liitumiseks lihtsustatud korras, ütles Ukraina presidendikantselei ülem Andri Jermak täna Saksa ajakirjanikega kohtudes.

«Mõistame, et laiaulatusliku sõja tingimustes on täpset tärminit anda võimatu. Aga kui julgeolekuolukord lubab, saab see võimalikuks,» ütles ta, teatas presidendikantselei pressiteenistus.

Jermaki sõnul käivad partneritega igapäevased konsultatsioonid ja läbirääkimised, et eelseisev tippkohtumine oleks Ukrainale tulemuslik.

«Ukraina seisukoht: oodatav tulemus on saada juulis tippkohtumisel kutse ühinemiseks lihtsustatud korras. Tähtis on, et me saaksime täiesti selge märguande, mis kinnistaks Ukraina tee NATO liikmesuse poole. Kui jätkata nüüd vaid avatud uste poliitikat, saadame Venemaale halva signaali, et ta võib jätkata kõike, mida ta Ukrainas iga päev teeb,» rõhutas ta.

«Usun, et Saksamaa suudab teha ajaloolise otsuse. Oleme valmis jätkama konsultatsioone, kohtuma partneritega, kui küsimusi jääb. Mis puudutab meie seisukohta, siis oleme selles kindlad,» lisas Jermak.

NATO endine peasekretär Anders Fogh Rasmussen märkis, et Vilniuse tippkohtumisel peaks Ukraina saama nii julgeolekutagatised kui ka signaali alliansi liikmesuse väljavaadete kohta.

Ta rõhutas, et usub juulis toimuval tippkohtumisel Ukrainale julgeolekugarantiide andmisse, ning väljendas veendumust, et Ukraina riigi tulevik on NATOs.

«Peaksime liikuma selge toetuspaketi poole ja rääkima Ukraina pikaajaliste julgeolekutagatiste raamistikust. Samuti on fookuses Ukraina NATO liikmesus. Usun, et see aeg saabub Vilniuse tippkohtumisel,» ütles ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles