Moskva marurahvuslastel lubati Putinit avalikult sarjata (1)

Postimees
Copy
Venemaa president Vladimir Putin
Venemaa president Vladimir Putin Foto: IMAGO / Gavriil Grigorov / Scanpix

Ultranatsionalistlik Moskva rühmitus Vihaste Patriootide Klubi kritiseeris eilsel üritusel avalikult president Vladimir Putinit ning Venemaa sõjalist juhtkonda. 

Ultranatsionalistlik rühmitus pidas eile varem kavandatud ürituse ja väljendas  kriitikat Putini ja Venemaa sõjalise juhtkonna kohta, mis viitab sellele, et Kreml ei hakanud kohe pärast Prigožini mässu teisitimõtlejaid maha suruma, teatas USA mõttekoda Sõjauuringute Instituut (ISW). 

Vihaste Patriootide Klubi on sõda toetav liikumine, mille eesmärk on parandada Ukrainasse sissetungist tekkinud probleeme ja toetada Vene vägede nn erioperatsiooni. Liikmed avaldavad teravat kriitikat kaitseministeeriumi, Kremli ja Putini enda kohta. Lisaks kutsuvad nad kodanikke üles revolutsioonile, kui Kreml peaks sõja Ukrainas peatama või läbirääkimisi alustama. 

Endine Venemaa ohvitser Igor Girkin esines Moskva üritusel videoülekandega ning kordas avalikult, et Putin peaks teatud volitused üle andma teistele isikutele. Klubi oli seda üritust nädalaid reklaaminud ja Venemaa ametnikud olid sellest tõenäoliselt mingil määral teadlikud.

Kui Kreml kavatseb Prigožini mässu järel natsionaliste maha suruma hakata, siis oleks eilne üritus olnud tõenäoliselt selleks parim võimalus. Vene valitsuse jätkuv ettevaatlik reaktsioon relvastatud mässule ajendab tõenäoliselt teisi Venemaa natsionaliste Kremli ametlikke piire katsetama. 

Vihaste Patriootide Klubi (vene keeles: Клуб рассерженных патриотов) lõid 1. aprillil 2023 Igor Strelkov, Pavel Gubarev ja Maksim Kalašnikov. Mõiste «vihased patrioodid» viitab inimestele, kes toetavad aktiivselt Venemaa sissetungi Ukrainasse, kuid on rahulolematud selle kulgemisega: aeglane edenemine, kaotused, sõjavangide vahetused. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles