Vene välisminister: Wagner jätkab operatsioone Aafrikas

Copy
Venemaa välisminister Sergei Lavrov
Venemaa välisminister Sergei Lavrov Foto: Venemaa välisministeerium / AFP / Scanpix

Venemaa Wagneri palgasõdurid jätkavad nädalavahetuse putšikatsest hoolimata tegevust Malis ja Kesk-Aafrika Vabariigis, ütles esmaspäeval Vene välisminister Sergei Lavrov.

Venemaa Wagneri palgasõdurid jätkavad nädalavahetuse putšikatsest hoolimata tegevust Malis ja Kesk-Aafrika Vabariigis, ütles esmaspäeval Vene välisminister Sergei Lavrov.

«Peale suhete selle eraväega on nii KAVil kui ka Malil oma valitsuste kaudu ametlikud sidemed meie juhtkonnaga. Nende palvel töötab KAVis instruktorina mitusada sõjaväelast – see töö muidugi jätkub,» vastas ta telejaama RT palvele kommenteerida teateid, et 24. juuni sündmused Venemaal tekitasid Venemaa Aafrika partnerite seas paanikat.

Välisminister lisas, et mäss ei mõjuta Venemaa sidemeid partnerite ja sõpradega.

«KAV on neid riike, mille valitsus pöördus näiteks koos Maliga ametlikult eraväe poole olukorras, kus prantslased ja teised eurooplased nii KAVi kui ka Mali lihtsalt hülgasid, vähendasid seal terroritõrjekontingendi kohalolekut, sulgesid seal oma sõjaväebaasid, mille eesmärk oli toetada terrorismivastast võitlust. Ja neis tingimustes, kui nad jäeti lihtsalt bandiitidega silmitsi, pöördusid nii KAV kui ka Mali Wagneri eraväe poole palvega tagada nende juhtkonna julgeolek,» ütles Lavrov.

Seetõttu märkis ta: «Mis puudutab teateid, kes ja mille pärast paanitseb, ei näinud ma mingit paanikat, mingeid muutusi kõnealuste Aafrika riikide suhetes Venemaaga.»

Ta märkis, et sai mitu telefonikõnet, sealhulgas Aafrika ametivendadelt.

«Lähtume sellest, et Venemaa strateegilistesse suhetesse Aafrika partneritega ei saa sisse tuua konjunktuurseid momente,» ütles Lavrov.

Küsimusele, kas juuli lõpus Peterburis korraldatava Venemaa-Aafrika tippkohtumise ettevalmistused jätkuvad, vastas minister, et see on täies hoos.

«Tippkohtumise päevakorda täiendatakse uute huvitavate punktidega, mis peagi avalikustatakse. Olen kindel, et selle üritusega tutvumine on kõigile väga-väga kasulik,» ütles Lavrov.

Varem teatati, et KAVi võimud kaaluvad Vene sõjaliste instruktorite arvu suurendamist. Tänavu aprillis ütles Venemaa asevälisminister Mihhail Bogdanov, et Venemaa on valmis kaaluma sõjaliste instruktorite arvu suurendamist KAVis.

«Kui on võimalik ja kui on sõprade palve, peaksite alati aitama,» ütles Bogdanov Interfaxile.

Venemaal leidsid 23.–24. juunini Wagneri erasõjaväe osavõtul aset sündmused, mille Venemaa korrakaitseorganid kvalifitseerisid relvastatud mässuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles