Torontot asub juhtima esimene hiina juurtega naismeer

Copy
Toronto linnapeaks valitud Olivia Chow tähistas esmaspäeva õhtul oma poolehoidjate seas valimisvõitu.
Toronto linnapeaks valitud Olivia Chow tähistas esmaspäeva õhtul oma poolehoidjate seas valimisvõitu. Foto: Chris Young / The Canadian Press / Scanpix

Olivia Chow'st sai esimene Hiina-Kanada päritolu Toronto linnapea, kes lubas riigi suurimas linnas hakata teemadele lähenema progressiivselt, lõpetades sellega enam kui kümme aastat kestnud konservatiivide võimu.

Hongkongis sündinud Chow väljus võitjana 102 kandidaadi seast, mis oli rekordiline arv.

Chow lubas tõsta kinnisvaramakse ja aidata üürnikel tulla paremini toime linna elamumajandust kimbutava elukallidusega.

Esmaspäeva õhtul peetud võidukõnes tõi Chow esile «muutuste mandaati», mille Kanada majanduspealinna valijad on talle andnud.

«Kui te iial kahtlesite, mida on võimalik koos saavutada, kui te iial seadsite küsimärgi alla oma usu paremast tulevikust ning sellest, mida me saame teha üksteisega, üksteise heaks, siis tänane on teie vastus,» ütles ta oma toetajatele veidi aega pärast tema valimisvõidu välja kuulutamist.

Chow võitis 37,2 protsendiga häältest, teisele kohale tuli Ana Bailao 32,5 ja kolmandale endine linna politseijuht Mark Saunders 8,6 protsendiga häältest.

Kanadasse koos perega 13-aastaselt kolinud Chow asub juhtima Torontot ajal, mil 2,7 miljoni elanikuga suurlinn vaevleb kõrgete üürihindade küüsis, peab lahendama tohutu eelarveaugu ning tegelema ühiskondliku turvalisuse muredega.

Toronto eelmine linnapea John Tory astus ametist tagasi veebruaris, pärast seda, kui oli tunnistanud abieluvälist suhet oma alluvaga.

Tänaseks 66-aastane Chow oli Uue Demokraatliku Partei ridades ka parlamendiliige ning veelgi varem Toronto linnavolikogu liige.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles