Tsihhanovskaja: Lukašenka oli Wagneri mässu peatamisel vaid postiljon

BNS
Copy
Valgevene pagulasopositsiooni juht Svjatlana Tsihhanovskaja Poolas
Valgevene pagulasopositsiooni juht Svjatlana Tsihhanovskaja Poolas Foto: Janek Skarzynski / AFP / Scanpix

Valgevene pagulasopositsiooni juht Svjatlana Tsihhanovskaja soovitas vältida liialdamist Valgevene režiimi juhi Aljaksandr Lukašenka osaga Venemaa erasõjaväe Wagner juhi Jevgeni Prigožini mässu peatamisel, vahendas Ukraina portaal UNIAN täna Briti ringhäälingut.

Tsihhanovskaja ütles usutluses BBC-le, et Lukašenka ei olnud Venemaa autoritaarse presidendi Vladimir Putini ja Prigožini tülis mitte vahendaja, vaid postiljon. «Ta oli Putini kuller,» ütles Tsihhanovskaja.

Samas märkis ta, et Prigožini mäss näitas maailmale, kuidas Putin ei ole kõikvõimas ja see mõjutab ka Lukašenka seisundit. «Nõrk Putin tähendab nõrka Lukašenkat,» ütles ta.

Lisaks rõhutas Tsihhanovskaja, et Wagneri palgaarmee kohalolu Valgevenes toob riigis, kus on selletagi juba umbes 5000 Vene sõjaväelast, kaasa veel suurema ebakindluse.

Prigožin algatas läinud reedel mässu, mille eesmärk oli väidetavalt peatada kaitseministeeriumi korrumpeerunud juhtkond. Tema palgasõdurid ületasid vabalt Venemaa piiri, hõivasid Rostovi Doni ääres ja jõudsid Moskva oblastisse. Selle aja jooksul hävitasid wagnerlased seitse Venemaa lennumasinat.

Laupäeva õhtul peatas Prigožin aga 200 kilomeetri kaugusel Moskvast sõjatehnika liikumise. Ta langetas selle otsuse pärast läbirääkimisi Lukašenkaga, kes andis kokkuleppel Putiniga väidetavalt wagnerlastele julgeolekutagatised. Samuti teatati, et vestluse tulemusel siirdub Prigožin Valgevenesse.

Eile kirjutas väljaanne Vjorstka, et Valgevenes Magiljovi oblastis 200 kilomeetri kaugusel Ukraina piirist hakati ehitama Wagneri palgasõdurite sõjaleeri, kuhu tuleb mitu laagrit.

Valgevene seirerühm Belaruski Gajun teatas täna hommikul, et Prigožini lennuk maandus Minski lähedal lennuväljal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles