USA luure hinnangul teadis kõrge Vene kindral Prigožini mässukavast

BNS
Copy
Sergei Surovikin
Sergei Surovikin Foto: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE / Scanpix

Ukrainas Moskva sõjategevust juhtinud kindral teadis USA luure andmeil Wagneri juhi Jevgeni Prigožini kavatsusest Venemaa sõjalise juhtkonna vastu mässu tõsta, vahendas kolmapäeval The New York Times.

Lehe allikate sõnul püütakse nüüd välja selgitada, kas kindral Sergei Surovikin ainult teadis või aitas ka kavandada Wagneri mässu, mis oli kõige raskem väljakutse diktaator Vladimir Putini 23 aastat väldanud võimule.

Analüütikud ütlevad, et Surovikin on lugupeetud sõjaväejuht, kelle juhtimisel tugevdati pärast Ukraina mullust vastupealetungi Venemaa kaitset kogu rindejoone ulatuses. Jaanuaris vahetati Surovikin välja kindralstaabi ülema Valeri Gerassimovi vastu, kuid ta säilitas oma mõju sõjaliste operatsioonide juhtimisel ja on endiselt relvajõududes populaarne.

USA ametnike sõnul on märke, et ka teised Vene kindralid võisid toetada Prigožini katset kaitseministeeriumi juhtkonda jõuga muuta. Endised Ühendriikide ametiisikud ütlesid, et Prigožin poleks mässu algatanud, kui ta poleks uskunud, et teised võimupositsioonidel olevad inimesed talle appi tulevad.

Kui Surovikin oleks seotud nädalavahetuse sündmustega, oleks see järjekordne märk sisetülidest, mis on iseloomustanud Venemaa sõjalist juhtkonda alates Putini sõja algusest Ukrainas ja võib anda märku lõhest Prigožini toetajate ning kaitseminister Sergei Šoigu ja Gerassimovi vahel.

Sõjaväe siseheitlused võivad määrata ka Venemaa tuleviku Ukraina lahinguväljal.

Allikate sõnul peab Putin tõenäoliselt nüüd otsustama, kas ta usub kindral Surovikini seotust ja kas sellele peaks kuidagi reageerima. Kuigi Vene julgeolekuteenistus FSB otsustas lõpetada kriminaaljuurdluse Prigožini vastu, võib Surovikin oma kohast Vene sõjaväes siiski ilma jääda, kui tema seos mässuga tõestust leiab.

Kõrged USA valitsusametnikud spekuleerisid, et võimalik liit kindral Surovikini ja Prigožini vahel selgitaks, miks Prigožin, hoolimata tema juhitud Wagneri grupi äsjasest mässust veel elus on.

The New York Times tõi esile, et senine luureinfo on alles esialgne. Leht märkis, et kuna Surovikinit peetakse teistest Vene kindralitest pädevamaks, võivad USA valitsusametnikud teda kahjustavat teavet meelega levitada.

Kindral Surovikin ise esines nädalavahetusel videopöördumisega, milles kutsus Vene vägesid Ukrainas mässuga mitte ühinema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles