Hispaanias tõusis mulluse kuuma suve ajal suremus hüppeliselt

Copy
Hispaania tänavune esimene ränk kuumalaine. Turisid kaitsmas end päikese eest Madridis. Foto on illustratiivne.
Hispaania tänavune esimene ränk kuumalaine. Turisid kaitsmas end päikese eest Madridis. Foto on illustratiivne. Foto: Thomas Coex / AFP / Scanpix

Hispaania 2022. aasta suve rekordkuumus põhjustas üle 350 surmajuhtumi kuumarabanduse ning vedelikupuuduse tõttu, mis oli otsustav tegur suremuse 20,5-protsendilises kasvus, näitasid eile avaldatud ametlikud andmed.

Riiklik statistikainstituut (INE) kinnitas, et 157 580 inimest suri mullu suvekuudel maist augustini, mida on 26 849 võrra rohkem, kui oli 2019. aasta suvekuudel, enne koroonapandeemia algust.

«Kuumusega otseselt seotud surmapõhjused olid kuumarabandus ja vedelikupuudus.» Kuumarabandusest tingitud surmasid oli mullu 122 ning 2019. aastal 47; vedelikupuudusest tingitud juhtumeid vastavalt 233 ja 109.

Kuumus võib tappa, kutsudes esile kuumarabanduse, mis kahjustab aju, neere ja muid organeid, kuid võib vallandada ka muid haigusi, nagu südameatakk või hingamisprobleemid.

Paljud surmajuhtumid olid seotud varasemate krooniliste patoloogiatega, märkis instituut. Kõrgvererõhuga seotud seisunditest tingitud surmajuhtumite arv suurenes 36,9 protsenti.

Aruanne avaldati ajal, mil Hispaanias on suvine kuumalaine ning esmaspäeval kerkis õhutemperatuur Huelva provintsis riigi edelaosas 44,4 kraadini Celsiuse järgi.

Võimude kinnitusel on tänavu seni kuuma tagajärjel surnud kaks inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles