Rootsi politsei andis loa mošee ees koraani põletada (14)

Copy
Rahutused Malmös koraanipõletamise pärast
Rahutused Malmös koraanipõletamise pärast Foto: Uudisteagentuur TT / EPA / Scanpix

Rootsi politsei andis loa protestiks, mille korraldajatel on kavas moslemite Eid al-Adha pühade alguspäeval Stockholmi peamošee ees koraani põletada.

Politsei ütles kirjalikus otsuses, et põletamisega seotud julgeolekuohud ei ole sellised, mis õigustaks kehtivate seaduste järgi taotluse tagasilükkamist.

Kahe nädala eest lükkas Rootsi apellatsioonikohus tagasi politsei otsuse keelata kaks meeleavaldust Stockholmis, kus oli kavas ka koraani põletamine.

Tookord põhjendas politsei otsust julgeolekuohuga, sest moslemite püha raamatu põletamine jaanuaris Stockholmis Türgi saatkonna ees oli toonud kaasa nädalaid kestnud protestid, Rootsi kaupade boikoti ja peatas Ankara pahameele tõttu Rootsi NATOga liitumise.

Iseäranis puudutatuna tundis end Türgi, kes ei ole seni nõustnud Rootsi NATOga liitumise taotlust ratifitseerima.

Seejärel lükkas politsei tagasi kaks koraanipõletamisega meelevalduse taotlust – üks neist üksikisiku, teine organisatsiooni oma. Protestid pidanuks aset leidma veebruaris Türgi ja Iraagi saatkonna ees.

Juuni keskel leidis apellatsioonikohus, et politseil ei olnud õigust proteste keelata.

Kolmapäeval loa saanud protestitaotluse esitas sama inimene, kelle eelmine katse tagasi lükati.

«Ma tahan protestida Stockholmi suure mošee ees ja ma tahan väljendada oma arvamust koraanist. Ma rebin koraani puruks ja põletan ära,» seisab 37-aastase Salwan Momika taotluses.

Politsei teatel on nad kutsunud korra tagamiseks lisajõude.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles