Legendaarne langeva sõduri foto võib olla lavastus (1)

Postimees
Copy
Vastses uuringus väidetakse, et legendaarne langev sõdur ajas end pärast tolle pildi tegemist tõenäoliselt püsti ja kõndis minema
Vastses uuringus väidetakse, et legendaarne langev sõdur ajas end pärast tolle pildi tegemist tõenäoliselt püsti ja kõndis minema Foto: Robert Capa / AP / Scanpix

Üks Hispaania kodusõja sümboolsemaid fotosid, Robert Capa «Langev sõdur» on võltsing, vahendab Briti ajaleht The Times vastset uurimust.

See on üks tuntumaid Hispaania kodusõja pilte. Just see 1937. aastal Life Magazine’is ilmunud ülesvõte andis ka tuule tiibadesse Capa karjäärile. Piltniku väitel jäädvustas ta just kuuli pähe saanud sõduri tema surmahetkel Cordobas.

1954. aastal vaid 40-aastasena surnud Capa pildi ehtsuses on kaheldud juba mõnda aega. The Times tsiteerib omakorda 2009. aastal The New York Timesis ilmunud juhtkirja: «Tolle kujutise ilu ja ürgne mõjuvus saaks kohutavalt ja traagiliselt õõnestatud, kui ilmneks, et Capa, kes oli toona 22 ja sõjafotograafina oma esimesel tööülesandel, oli selle pildi kuidagi lavastanud. On väga tähtis nii meile kui ka Capa maine seisukohast teada, kas see mees langes, et enam mitte kunagi tõusta, või ajas end püsti ja kõndis minema.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles