Aeg tiksub Venemaale küüditatud Ukraina laste kahjuks (1)

Jaanus Piirsalu
, ajakirjanik, Kiiev
Copy
Naine ja lapsed mullu märtsis Ida-Ukrainas Mariupoli haiglas. 
Naine ja lapsed mullu märtsis Ida-Ukrainas Mariupoli haiglas. Foto: Jevgeni Maloletka/AP/Scanpix

Okupeeritud aladelt Ukraina laste küüditamine võib olla Moskva teadlik poliitika Venemaa demograafilise olukorra parandamiseks.

Nimeliselt on tänaseks teada 19 500 Ukraina last, kes on sõja ajal okupeeritud aladelt viidud Venemaale. Tõenäoliselt on neid lapsi aga kümneid kordi rohkem, hindavad Venemaale küüditatud Ukraina laste teemaga tegelevad organisatsioonid. Venemaa on ise avaldanud, et on okupeeritud aladelt ära viinud üle 740 000 lapse. Juuni lõpu seisuga on Venemaalt tagasi koju Ukrainasse jõudnud kõigest 373 last.

Kui aga arvestada alates 2014. aastast okupeeritud Ukraina alasid, siis elab praegu Vene võimu ja Vene riikliku propaganda mõju all vähemalt 1,5 miljonit Ukraina last – see tähendab 20 protsenti Ukraina lastest. Nii hindab Ukraina laste päästmisega tegelev vabatahtlike organisatsioon Save Ukraine, kes on 373 päästetud lapsest tagasi toonud 118.

Venemaa poolelt on tegemist hästi korraldatud ja planeeritud tegevusega. «Nad lapivad meie lastega oma demograafilist auku,» ütles Olha Erohhina (40) Save Ukraine’ist. «On ju infot, et meie lapsi viiakse ka Venemaa kaugematesse regioonidesse.» Ta viitab sellele, et mida kaugem regioon Venemaal, seda suuremad on demograafilised probleemid (kuigi on ka erandeid).

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles