Moscow Times: Vene kindral Surovikin arreteeriti (10)

Copy
Kindralppolkovnik Sergei Surovikin.
Kindralppolkovnik Sergei Surovikin. Foto: AP Photo/Pavel Golovkin

Venemaa kindral Sergei Surovikin on arreteeritud, teatas Vene ajaleht Moscow Times.

Venemaa kindral Sergei Surovikin on arreteeritud, teatas kolmapäeval Hollandis baseeruv Vene sõltumatu ajaleht Moscow Times.

Informatsioon põhineb kahel Venemaa kaitseministeeriumile lähedal asuval allikal. Ametlikult ei ole ministeerium infot kommenteerinud.

Eelmise aasta oktoobrist käesoleva aasta jaanuarini oli Surovikin Ukrainas Vene vägede ülem.

USA ajaleht New York Times teatas varem ametlikele allikatele viidates, et Surovikin teadis Vene erasõjafirma Wagneri juhi Jevgeni Prigožini mässuplaanidest ette. Lehega vestelnud ametnikud ütlesid, et said oma teabe USA luure olukorraaruannetest.

Surovikin kutsus nädalavahetusel avalikult Prigožinit üles lõpetama jõupingutused Venemaa sõjaväelise juhtkonna kukutamiseks.

Lehe allikate sõnul püütakse nüüd välja selgitada, kas kindral Sergei Surovikin ainult teadis või aitas ka kavandada Wagneri mässu, mis oli kõige dramaatilisem väljakutse diktaator Vladimir Putini 23 aastat väldanud võimule.

Analüütikud ütlevad, et Surovikin on lugupeetud sõjaväejuht, kelle juhtimisel tugevdati pärast Ukraina mullust vastupealetungi Venemaa kaitset kogu rindejoone ulatuses. Jaanuaris vahetati Surovikin välja kindralstaabi ülema Valeri Gerassimoviga, kuid ta säilitas oma mõju sõjaliste operatsioonide juhtimisel ja on endiselt relvajõududes populaarne.

USA ametnike sõnul on märke, et ka teised Vene kindralid võisid toetada Prigožini katset kaitseministeeriumi juhtkonda jõuga muuta. Endised Ühendriikide ametiisikud ütlesid, et Prigožin poleks oma mässu algatanud, kui ta poleks uskunud, et teised võimupositsioonidel olevad inimesed talle appi tulevad.

Kui Surovikin oleks seotud nädalavahetuse sündmustega, siis oleks see järjekordne märk sisetülidest, mis on iseloomustanud Venemaa sõjalist juhtkonda alates Putini sõja algusest Ukrainas ja võib anda märku lõhest Prigožini toetajate ning kaitseminister Sergei Šoigu ja Gerassimovi vahel.

Sõjaväe siseheitlused võivad määrata ka Venemaa tuleviku Ukraina lahinguväljal.

Putin peab allikate sõnul nüüd ilmselt otsustama, et kas ta usub kindral Surovikini seotust ning kas sellele kuidagi reageerida. Kuigi Venemaa Föderaalne Julgeolekuteenistus (FSB) otsustas lõpetada kriminaaljuurdluse Prigožini vastu, siis võib Surovikin oma kohast Vene sõjaväes siiski ilma jääda, kui tema seos mässuga tõestust leiab.

Kõrged USA valitsusametnikud spekuleerisid, et võimalik liit kindral Surovikini ja Prigožini vahel selgitaks, miks Prigožin, hoolimata tema juhitud Wagneri grupi äsjasest mässust veel elus on.

The New York Times tõi esile, et senine luureinfo on alles esialgne. Leht märkis, et kuna Surovikinit peetakse teistest Vene kindralitest pädevamaks, võivad USA valitsusametnikud teda kahjustavat teavet meelega levitada.

Kindral Surovikin ise esines nädalavahetuse sündmuste ajal videopöördumisega, milles kutsus Vene vägesid Ukrainas mässuga mitte ühinema.

«Ma kutsun teid lõpetama. Vaenlane ainult ootab sisepoliitilise olukorra halvenemist meie riigis,» ütles Surovikin reedel tavatus videopöördumises.

«Enne, kui on liiga hilja, on vaja ja on vajalik alluda rahva valitud Venemaa Föderatsiooni presidendi tahtele ja korraldusele,» sõnas kindral.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles