Täna kaevati välja juba kolmas Smolenskis hukkunud poolakas

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene ajateenija 2010. aasta 10. oktoobril katastroofipaika valvamas.
Vene ajateenija 2010. aasta 10. oktoobril katastroofipaika valvamas. Foto: SCANPIX

Täna hommikul kaevati välja juba kolmas tunamulluse Smolenski lennukatastroofi ohvri surnukeha põhjendusega, et Venemaal tehtud lahkamisel esines vigu, teatab Poola raadio.


Janusz Kurtyka, kelle surnukeha täna ekshumeeriti, juhtis Poola Rahvusliku Mälu Instituuti. Ta oli üks 96 poolakast, kes hukkus 2010. aasta aprillis Venemaal Smolenskis alla kukkunud president Lech Kaczynski lennukis.

Käsu surnukeha Krakowi Rakowicki surnuaialt välja kaevata andis Poola sõjaväe peaprokurör ning selle protseduuri ajaks sulges sõjavägi surnuaia.

Lahkunu lesk Zuzanna Kurtyka oli nõudnud, et uuel lahkamisel osaleks kaks lisaeksperti, üks New Yorgist ja teine Krakowi ülikoolist. Tema soov aga lükati tagasi, mistap Zuzanna Kurtyka teatas, et on protseduurile praegustel tingimustel vastu.

Eile kaevati Varssavis üles samas katastroofis hukkunud parlamendisaadiku Przemyslaw Gosiewski maised jäänused. Aasta eest ekshumeeriti tema samuti Smolenskis surma saanud erakonnakaaslane Zbigniew Wassermann Seaduse ja Õigluse parteist.

Poola peaminister Donald Tusk ütles möödunud nädalal, et arvestades õnnetuse asjaolusid pole imekspandav, kui Vene lahkamistes esineb vigu. «Te teate liigagi hästi, millises olukorras surnukehad pärast allakukkumist olid,» ütles ta. «Ma ei tohiks kommenteerida mõningate perekondade soovi surnukehad välja kaevata, isegi kui ma ei mõista seda soovi.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles