Michel: EL vajab Ukraina vastuvõtmiseks reforme

Copy
NATO peasekretär Jens Stoltenberg ja Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Charles Michel saabuvad Euroopa Liidu tippkohtumisele Brüsselis
NATO peasekretär Jens Stoltenberg ja Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Charles Michel saabuvad Euroopa Liidu tippkohtumisele Brüsselis Foto: John Thys / AFP / Scanpix

Euroopa Liit vajab suure põllumajandusmaa Ukraina liikmeks võtmiseks sisedebatti reformide üle, ütles täna Euroopa Ülemkogu eesistuja Charles Michel.

Ukraina sai eelmisel aastal kandidaadistaatuse toetuseks Venemaa kallaletungi järel.

«Me ei tohi oodata viimase hetkeni, kui Euroopa Komisjon soovitab detsembriraportis avada Ukrainaga liikmesuskõnelused,» ütles Michel Brüsselis ELi tippkohtumise eel.

«Me peame ütlema, kuidas me suudame rahastada ja organiseerida finanssolidaarsuse ning hoida ära olukorra, kus me hiljem avastame, et meil on tema vastuvõtmisega probleem.»

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi, kes esineb tippkohtumise alguses videosilla kaudu, on kutsunud alustama liitumiskõnelusi juba sel aastal.

Läbirääkimiste alustamine nõuab kõigi 27 liikmesriigi nõusolekut.

Liikmesuse ootel on veel üheksa riiki, nende hulgas Kosovo, Moldova, Serbia ja Türgi.

Kandidaatidel tuleb täita neile pandud kohustused, aga 27 ei tohi sulgeda silmi selle ees, et ka neil on kohustused, ütles Michel.

Ta lisas, et ei oota seekordsel kahepäevasel tippkohtumisel konkreetseid otsuseid, kuid soovib protsessi käima lükata ja valmistuda järgmisteks kohtumisteks.

ELi laienemine on keskne teema selle aasta tippkohtumistel Hispaanias Granadas ja hiljem Brüsselis.

Michel saatis eelmisel nädalal ELi liidritele kirja, paludes neil mõelda bloki laienemise mõjude üle.

«Minu ülesanne on meetod paika panna. Kui komisjon teeb ettepaneku alustada läbirääkimisi, peame nägema, milline mõju on selle otsustusprotsessile, ühisele poliitikale, rahastusele,» ütles ta.

«Me peame oma positsiooni kindlaks määrama enne Euroopa valimisi. Euroopa ei tohi debatti karta,» rõhutas ta.

Euroopa Parlamendi valimised on 2024. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles