Türkmenistan avas endise presidendi auks ehitatud viie miljardi dollarise linna

Copy
Lapsed ootamas Türkmenistani presidenti Serdar Berdõmuhhhamedovit laste meditsiinikeskuse avamisele Arkadagi linnas.
Lapsed ootamas Türkmenistani presidenti Serdar Berdõmuhhhamedovit laste meditsiinikeskuse avamisele Arkadagi linnas. Foto: NATALIA KOLESNIKOVA/AFP/Scanpix

Türkmenistanis avati täna viis miljardit dollarit maksma läinud «nutilinn» Arkadag, mis ehitati ekspresident Gurbangulõ Berdõmuhhamedovi auks,

Pealinnast Aşgabatist 30 kilomeetrit edelas asuva Arkadagi avas suurejoonelise tseremooniaga Gurbangulõ Berdõmuhhamedovi poeg ja praegune president Serdar Berdõmuhhamedov, ütlesid kohal viibinud AFP ajakirjanikud.

Endine Nõukogude Liidu Kesk-Aasia vabariik Türkmenistan on üks salatsevamaid riike maailmas ja välismeedia pääseb sinna harva.

Uus linn on ehitatud maalilise Köpetdagi mäeaheliku jalamile ja on saanud nime 2006.-2022. aastani riiki juhtinud Gurbangulõ Berdõmuhhamedovi tiitli «kangelane arkadag» (kaitsja) järgi.

«Au arkadagile ja Serdarile, au türkmeeni juhile,» skandeerisid rahvariides osavõtjad tseremoonial.

Neljapäeval 66-aastaseks saanud ekspresident on endiselt riigiasjades peamine otsustaja, ütlevad vaatlejad. Ta ise on praegu palverännakul Mekasse ega saa tseremooniast osa võtta.

Inimõiguslased süüdistavad Türkmenistani gaasitulu raiskamises pillavatele projektidele, mis elanikkonnale otsest kasu ei too, vaid toetavad Berdõmuhhamedovi isikukultust.

Maavärinapiirkonnas asuva Arkadagi linna rahvaarvuks on võimude sõnul kavandatud 73 000 inimest.

Linn on täis skulptuure, teiste seas kõrgub monument Berdõmuhhamedovile tema lemmiktõugu ahhal-tekiini hobuse seljas.

Ametnikud on kuulutanud Arkadagi tulevikulinnaks ja öelnud, et selle ehitamiseks kasutati rohelist tehnoloogiat. Berdõmuhhamedov isiklikult olevat projektil silma peal hoidnud ja «väärtuslikke näpunäiteid» jaganud.

«Tänu tema ponnistustele on meie vaprate esivanemate maale kerkinud kaunis linn,» ütles üks ehitus- ja arhitektuuriministeeriumi ametnik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles